A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лосинівська територіальна громада
Чернігівська область, Ніжинський район

ВИКЛИКИ ДЛЯ ДЕМОКРАТІЇ ТА РОЛЬ ШКОЛИ

Дата: 01.02.2018 11:59
Кількість переглядів: 1161

Міністерство освіти і науки України спільно з Європейським Центром  ім. Вергеланда (Осло, Норвегія) за підтримки Ради Європи здійснює проект «Демократична школа: програма підтримки освітніх реформ в Україні».

Фото без опису

Для України відповідь на  запитання «що таке демократична школа?» - це  бачення того, якими мають бути демократичні реформи в шкільній освіті. Адже реальна шкільна автономія, педагогічного партнерства, дитиноцентризму задекларовані у Концепції нової Української школи, реалізуються насамперед через практичне втілення цінностей демократії та прав людини  у освітній процес, організацію діяльності школи та управління нею.

Сучасна школа – це щось значно більше, ніж традиційна передача знань. Школа відіграє ключову роль у вихованні  громадян, які мають бути готові до життя у демократичному суспільстві  і до конструктивної взаємодії з іншими. Адже  саме в школі кожен отримує перший досвід спільного життя, тож в край важливо щоб цей досвід формував активну громадянську позицію.

З 26 по 29 січня 2018 року представники команди Лосинівської ЗОШ І-ІІІ ступенів  в складі: Гапоненко Валентини Олексіївни - директора школи, Махлай Оксани Михайлівни - голови профспілкового комітету, Шевчуна Романа Васильовича – представника від  Лосинівської селищної ради та Петрик Ліди Володимирівни - представниці від батьківського колективу приймали участь у третій хвилі першого тренінгу програми «Демократична школа», що проходив у м. Києві у рамках реалізації Всеукраїнської програми освіти для демократичного громадянства. Основна мета програми – забезпечити доступ кожного учасника освітнього процесу до прийняття рішень на основних принципах демократії – повазі, рівності, партнерстві, гідності, відповідальності, прозорості.

У 2018 році будуть проведені шість базових тренінгів для шкільних команд. В кінці лютого – початку березня  тренери-консультанти та експерти приїдуть безпосередньо до  нашої школи з практичною допомогою. Програма розрахована до 2019 року, результатом  її має стати дієве учнівське самоврядування активний батьківський комітет, відповідальна адміністрація, залучена до життя школи громада та компетентні вчителів.

Демократична школа – це не ідеальна школа, де немає жодних проблем. Це школа, де всі суб’єкти шкільного життя слухають і поважають один одного, а всі важливі рішення обговорюються усіма сторонами, яких ці рішення стосуються. Це школа, у якій не бояться говорити про виклики та труднощі, а разом шукають шляхи виходу з  проблемних ситуацій. Це школа  у якій за жодних обставин не забувають демократичні принципи і не нехтують ними.

Більш детальна інформація про проект можна отримати за посиланням  http://ukr.theewc.org/Content/What-we-do/Demokrachna-shkola

                                                                                                                                              Відділ освіти, сім’ї, молоді та спорту.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь