A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лосинівська територіальна громада
Чернігівська область, Ніжинський район

15 липня – День народження мальовничого села Ніжинщини – Сального.

Дата: 20.07.2017 14:30
Кількість переглядів: 1200

15 липня – День народження мальовничого села Ніжинщини – Сального.Фото без опису

Три роки тому вперше за всю його історію група односельчан-вихідців з села зініціювала таке народне свято. І от, вже третій рік поспіль проводиться це дивовижне дійство. Треба відмітити, що мешканці Сального та Садового з великим натхненням відгукнулись на різноманітні та такі необхідні ініціативи по відродженню своїх сіл. І на сьогодні вже з’явився новий інвестор – компанія “УкрАгроРозвиток”, яка і землю обробляє, і селянам та селу допомагає, і свята для людей організовує, кожного разу дивуючи мешканців своїми новинками.
Всім селом, від старого до малого, вихідного дня, зібралися відпочити, поспілкуватися з односельцями та просто весело й цікаво провести час.
День народження села — це умовна назва для свята всіх його мешканців, всього народу, який зберігає, шанує свої традиції і поважає історію своєї малої Батьківщини. Тож до майданчику сільського будинку культури того дня зібралось чимало людей. Зібралося чимало: і старші, і молодші, і зовсім малеча, і приїхало багато гостей, навіть з міста. Були присутні і такі поважні гості, як голова Лосинівської ОТГ Володимир Андрієць, депутати Чернігівської обласної ради від ВО «Батьківщина» Сергій Охонько та Микола Шматок, голова районної ради Олег Бузун, заступник голови Ніжинської районної ради Наталія Березка, директор МРТ “Носівське” Микола Грицай, голова ветеранської організації Карапута Г. М. та інші.
Чимало людей прийшли у вишиванках. Дух патріотизму таки витав над селом… Охоче спілкувалися, панувала святкова, позитивна, атмосфера. Під музику «Мамина сорочка» староста села Ніна Миколаївна Броварчук запрошувала гостей взяти участь у спільному параді вишиванок біля сільського клубу. І як зі слів пісні, що лунала: «сорочка зігріває та об’єднує…», так і громада в центрі села згуртувалася на справжнє народне свято. Всіх гостей пригостили смачним та рум’яним короваєм, що є символом плодоріддя Сальнянського краю.
Розпочинаючи будь-яку важливу справу, ми звертаємось до Бога і просимо: «Господи допоможи та Благослови!». Тож і свято в Сальному розпочалося з молебню, який провели отець Василій та отець Олег – настоятелі Сальнянського та Лосинівського православних храмів, аби в кожній оселі села та в кожному серці запанував мир, злагода та благополуччя.
Староста села Ніна Броварчук, вітаючи односельчан зі святом, бажала селу розквіту, міцного здоров’я та добробуту, наголосивши, що такі свята дають громаді надію на краще життя і спонукають людей вірити в себе і у свої можливості. «День села – це свято, яке єднає всіх його жителів, пов’язує минуле, сьогодення та майбутнє, дає поштовх аби разом розвивати і відроджувати свої населені пункти», — додала Ніна Миколаївна.
А далі до привітального слова ведуча запросила Василя Миколайовича Снісаренка, керівника ТОВ “УкрАгроРозвиток”, завдяки якому це свято і стало можливим. І це вже хороша традиція, адже зусиллями даного підприємства створюються добрі зміни на селі і, мабуть, вперше в історії Сального вкладаються такі величезні кошти на благо людей і села. Василь Миколайович в своєму виступі підкреслив, що його компанія є патріотом села, основним інвестором і спонсором всіх нових починань, добрих справ і змін на краще. Він запевнив, що буде продовжувати і надалі працювати на благо рідного краю. «Ми як реальні інвестори вкладаємо і надалі готові інвестувати в розвиток Сальнянської громади: в створення нових робочих місць, нових виробництв. Для розвитку інвестиційного клімату потрібні інвестиційні майданчики, виділення території для реалізації проектів. Ми до цього діалогу з громадою готові. Прагнемо обговорювати бізнесплани, плани розвитку села, його відродження і підтримки, відновлення свят та традицій. Нам потрібна Ваша підтримка. Всі разом, всі гуртом ми зможемо подолати все! Я вірю в Вас!», – підкреслив Василь Миколайович.
До привітань приєднався і голова Лосинівської територіальної громади Володимир Андрієць: «Сальнянська земля багата трудолюбивими людьми. Від щирого серця й від усієї душі зичу усім вам здоров’я, щастя, добра, достатку, миру, щедрої долі, сили і наснаги в усіх ваших справах і нехай мрія про краще майбутнє окриляє вас на нові звершення, на нові добрі починання».
Ведуча свята зі сцени подякувала від всієї громади села за співпрацю, а також за постійну допомогу і підтримку депутату Чернігівської обласної ради від ВО «Батьківщина» Сергію Миколайовичу Охоньку.
«Шановна громадо, вітаю Вас зі святом єдності, згуртованості, по справжньому Вашим святом! День народження села – особливе свято, яке об’єднує всіх, хто любить своє село, тих людей, чиєю працею воно створювалось! Нині уже ніхто не сумнівається у тому, що громада в змозі поліпшити життя у своїй власній домівці: тут, де народжуються і зростають покоління талановитих і працелюбних людей, які змінюють її обличчя. Тож, дякую і організаторам свята, які розвивають та дбають про рідне село. Разом ми працюємо, покращуємо благоустрій. Ми єдина і велика родина, яка прагне створити зручні й комфортні умови для життя вашої громади, адже лише злагоджена і результативна робота є запорукою позитивних зрушень в розвитку села», – у вітальному слові промовив Сергій Миколайович Охонько.
А яке ж свято без подарунків? І вже традиційно, Сергій Миколайович не з порожніми руками. Цьогоріч обласний депутат подарував сільському будинку культури музичну апаратуру. Спортивні м’ячі до Сального привіз і Микола Миколайович Шматок, депутат Чернігівської обласної ради та побажав бадьорості духу, здоров’я та спортивного заповзяття всім жителям Сального та Садового.
Наталія Олексіївна Березка, заступник голови Ніжинської районної ради у вітальному слові щиро подякувала жителям села Сального та Садового за їхню повсякденну працю. «Адже історія Сального – це частина історії нашої Ніжинщини, нашої держави. А історію, як відомо, творять люди – ті, що лікують, ті що навчають, виховують діток, ті, що прибирають, ремонтують, будують тут на місцях в рідному селі. Тому щира вдячність Вам за працю і щирі вітання з Днем села», – підсумувала Наталія Олексіївна.
Жителі і гості села відчули неповторну атмосферу творчості і креативу. Святковий концерт проводив районний будинок культури, дітки зі сцени декламували вірші.
До уваги присутніх були представлені роботи місцевих майстринь, які в кожний свій виріб вплітали ниточки душевної неповторності та гармонії. Окрім всього вищезазначеного діяли безкоштовні атракціони, батути для сільських малюків, караоке та пейнтбол, спортивні команди грали у волейбол, проходили інші спортивні заходи. Проводилися різноманітні конкурси. Кожний зміг знайти для себе як провести час з користю та задоволенням.
Навкруги все гомоніло, рухалось, тут і там сміялися люди, там і тут вітали один одного!
Свято було настільки запальним й веселим, що люди довго не розходились після опівночі, адже позитивні емоції і радість переповнювали кожного, хто завітав того дня до Сального.
Вже самі стійкі, в основному молодь, залишилась на нічну дискотеку, яку в народі вже прозвали “Дискотека “УкрАгроРозвитка”.

Джерело: https://www.nezhatin.com.ua/…/день-села-у-сальному-зібрав-…/



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь