A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лосинівська територіальна громада
Чернігівська область, Ніжинський район

Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області

 ПРОФІЛАКТИКА БОТУЛІЗМУ

Ботулізм  - це гостре токсико - інфекційне захворювання, яке зумовлює токсин бактерії Closridium botulinum. Збудники ботулізму широко поширені в природі. Спори бактерії з їжею і водою можуть потрапляти в кишківник людини, теплокровних тварин, птахів і риб. Спори збудника ботулізму стійкі до  факторів зовнішнього середовища і накопичуються в ґрунті, мулі, особливо в трупах тварин. Джерелом інфекції є мертві тварини, птахи, риби, а ґрунт та річний мул - служать резервуаром інфекції. Захворювання зазвичай розвивається, коли людина вживає їжу, що накопичила токсин внаслідок забруднення її збудником. Таким чином реалізується харчовий шлях зараження. Найчастіше це в'ялена або слабо просолена риба, ковбаса, шинка, м'ясні, рибні, овочеві, грибні консерви. Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені  продукти домашнього приготування, проте реєструються випадки хвороби і після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Накопичення ботулотоксину в продуктах харчування, як правило, не змінює їхніх органолептичних властивостей. Для виникнення ботулізму іноді досить, щоб навіть слідові кількості ботулотоксину потрапили у ротову порожнину. Небезпечно вживати здуті консерви, навіть якщо смак та інші якості продукту не змінилися.         Значну небезпеку становлять також невидимі для очей забруднення сировини та продуктів землею, фекаліями. Навіть у разі забруднення рани землею, пилом і створення сприятливих умов можливі випадки ранового ботулізму.            Період від моменту зараження до проявів перших клінічних ознак при ботулізмі може становити  від 8 годин до 10 діб, при рановому - 5-14 днів. Початок зазвичай більш-менш поступовий. Особливістю ботулізму є відсутність гарячки протягом всієї хвороби, нечіткість та різноманіття клінічних проявів у перші дні хвороби. Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, це: підвищена стомлюваність, м’язова слабкість, запаморочення; можуть спостерігатися короткочасні ознаки ураження травної системи: нудота, блювання, послаблення випорожнень, здуття живота, закрепи, біль у животі; один з ранніх і частих (майже постійних) симптомів - сухість слизових оболонок порожнини рота; порушення зору: зниження гостроти зору, подвоєння в очах, опущення верхньої повіки,  розширення зіниць; порушення ковтання, зміна або зникнення голосу; порушення дихання: утруднене дихання, відчуття браку повітря, задуха. Для ботулізму характерне не тільки важкий перебіг захворювання, а й ускладнення такі як: набряк мозку, пневмонія, цистит, тощо. Зупинка серця та дихання можуть привести до смерті хворого.           У профілактиці ботулізму  головним є:

09:38:58 23.01.2023

ПРОФІЛАКТИКА ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ

Харчові отруєння (англ. food poisoning) — хвороби, що виникають при вживанні їжі, яка містить шкідливі мікроорганізми або отруйні речовини.

09:18:04 25.07.2022

ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ

Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Прикро, що багато людей замислюються над цим лише після свого гіркого досвіду.

16:33:05 15.06.2022

НА БАЗІ ДЕРЖПРОДСЛУЖБИ СТВОРЕНА НАЦІОНАЛЬНА ПЛАТФОРМА ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ

   В Україні на базі Держпродспоживслужби створена Національна платформа продовольчої безпеки, яка дозволяє об'єднати зусилля військових адміністрацій, виробників харчових продуктів, торговельних мереж, та забезпечення харчовими продуктами й товарами першої необхідності мешканців громад, учасників Збройних Сил України та територіальної оборони під час війни. З кожним днем функціональне наповнення платформи зростає та з’являються нові можливості для учасників.

16:03:24 10.05.2022

РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ ЗАХВОРЮВАНЬ НА ТЕРИТОРІЯХ, ЩО, ЙМОВІРНО, МОЖУТЬ БУТИ ПІДТОПЛЕНІ АБО ВІДРІЗАНІ, ВНАСЛІДОК ПОВЕНІ ТА ПАВОДКІВ

Серед надзвичайних ситуацій природного походження найчастіше трапляються небезпечні явища гідрологічного характеру такі, як повені, паводки, підвищення рівня ґрунтових вод тощо.

12:02:28 21.01.2022

ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ

Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Прикро, що багато людей замислюються над цим лише після свого гіркого досвіду.

11:21:59 08.07.2021

Харчові отруєння та їх профілактика

Харчові отруєння (англ. food poisoning) — хвороби, що виникають при вживанні їжі, яка містить шкідливі мікроорганізми або отруйні речовини.

11:58:43 24.06.2021

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь