A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лосинівська територіальна громада
Чернігівська область, Ніжинський район

ЩО ПОВИННІ ЗНАТИ ПРО СУБСИДІЮ

Дата: 22.02.2018 08:43
Кількість переглядів: 856

Не дивлячись на те, що програма житлових субсидій існує далеко не перший рік та багато громадян нею користуються, до цього часу про неї поширюється багато неточної на неправдивої інформації.Розкажемо достовірно про деякі з таких випадків.

1.Кажуть, якщо не повідомити управління соціального захисту про

те, що  син здійснив покупку, що перевищує 50 тис. грн., субсидію матері скасують.

Насправді, якщо в період отримання субсидіє будь-хто із зареєстрованих в житлі осіб здійснив покупку на суму, що перевищує50 ти. гривень, надавати субсидію родині не припинять. Але про це отримувач субсидії зобов’язаний повідомити управління протягом місяця. Факт такої купівлі впливає на право на призначення субсидії на наступний термін.

Крім того, часто запитують: про що, коли і у якій спосіб отримувачі субсидій повинні повідомити управління соціального захисту населення.

Роз’яснюємо: отримувач субсидії зобов’язаний протягом місяця особисто повідомити управління соцзахисту, надаючи підтверджуючі документи, про такі зміни:

  • зміну складу зареєстрованих у житлі (хтось виписався або прописався), при цьому додається нова заява та декларація);
  • зміну соціального статусу членів сім’ї (хтось став студентом, пенсіонером чи зареєструвався в центрі зайнятості як безробітній);
  • про покупку, вартості якої перевищує 50 тисяч гривень;
  • про зміну переліку комунальних послуг, на які призначена родині субсидія (відмовилися від централізованого і перейшли на індивідуальне опалення, відмовилися від централізованого постачання гарячої води чи навпаки, почалися користуватися послугою з вивезення твердих побутових відходів.)

2.Кажуть, якщо не повідомити управління соцзахусту про зміни, субсидію доведеться повернути.

Насправді, субсидія-це безповоротна державна допомога  у сплаті комунальних послуг.

Буває так, що у період отримання субсидії в помешканні відбуваються зміни – хтось виписався, хтось прописався. Про це субсидіанти зобов’язані у місячний термін інформувати управління соцзахисту.

Після уточнення інформації відбудеться перерахунок розміру житлової субсидії. У разі збільшення кількості зареєстрованих осіб, в залежності від соціального статусу та доходів людини, що прописалась, субсидія на сім’ю може бути збільшена або зменшена. Відповідно до формули розрахунку субсидії, розмір допомоги залежить від сукупного доходу сім’ї: чим більша кількість членів сім’ї та її сукупний дохід, тим меншою є компенсація  держави за комунальні послуги і  навпаки.

Наголошуємо, що обов’язковий відсоток платежу розраховується індивідуально для кожної сім’ї за встановленою формулою. Після чого розраховується розмір обов’язкового платежу: обов’язковий відсоток платежу множать на середньомісячний сукупний дохід домогосподарства. Субсидія розраховується окремо на опалювальний сезон й окремо на літній період виходячи з доходу зареєстрованих у будинку осіб і вартості послуг у ці періоди

3. Кажуть, депозити впливають на розмір  субсидії.

         Насправді, субсидія призначається без врахування наявності депозитів і доходів від їх розміщення в банку, без будь-яких обмежень щодо наявності майна.

         Для призначення субсидії сукупний дохід обчислюється виходячи з доходів осіб, відомості про які  надаються структурним підрозділам  з питань соціального захисту населення Державною фіскальною службою, Пенсійним фондом України, фондами соціального страхування, а також розмірів державної соціальної допомоги , що виплачується структурними підрозділами з питань соціального захисту населення, КРІМ:

  • частини допомоги при народженні дитини, виплата якої здійснюється одноразово.
  • частина допомоги при  усиновленні дитини, виплата якої здійснюється одноразово.
  • одноразова  винагорода жінкам, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня».
  • державної соціальної допомоги на дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування.
  • допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування.
  • Щомісячної адресної допомоги внутрішнього переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

До сукупного доходу також НЕ враховуються:

  • сплачені особою аліменти.
  • доходи від розміщення депозитів.
  • оплата праці членів виборчої комісії, а також осіб, які залучаються до роботи в комісії, у тому числі в день голосування, дні встановлення підсумків голосування та результатів виборів.
  • допомога громадських та благодійних організацій.
  • допомога на поховання.
  • Одноразова допомога, яка надається відповідно до законодавства або за рішеннями органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, незалежно від форми власності.
  •    вартість  безоплатно отриманих санаторно-курортних путівок, протезно-ортопедичних виборів, засобів реабілітації.
  • суми, які виплачуються в порядку відшкодування шкоди, заподіяної працівникові за ушкодження його здоров’я, що пов’язане з використанням ним трудових обов’язків.

У разі отримання доходів, інформація про які відсутня у Державній фіскальній службі, фондах соціального страхування і відповідно до законодавства не може бути отримана за запитом управління соцзахисту, отримувачем субсидії подається довідка про доходи, а у разі неможливості підтвердити такі доходи довідкою, додається письмове пояснення з зазначенням розміру, отриманих доходів.

4. Кажуть, якщо субсидія вже була призначена, за її продовженням більше звертатись не потрібно.

         Субсидія надається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону, але не більше ніж на 12 місяців і розраховується:

  • на неопалювальний сезон – з 1 травня по 30 вересня.
  • на опалювальний сезон – з жовтня по 30 квітня.

Для орендарів житла (квартирантів) правила от шкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг здійснюється за наявності договору найму (оренди). Субсидія надається до кінця місяця, в якому закінчується термін дії договору оренди, але не більше, ніж на 1 рік. Автоматичного переоформлення субсидії для квартирантів не передбачено і для подальшого отримання компенсації на сплату ЖЕГ орендарю необхідно особисто звернутись до управління соцзахисту.  

Для домогосподарств, які використовують природний газ/електроенергію для індивідуального опалення, розмір субсидії на опалювальний сезон розраховується з 16 жовтня по 15 квітня включно.

При відсутності змін в родині  перерахунок субсидії здійснюється автоматично і не вимагає додаткового звернення до органів соцзахисту.

З 1травня 2018 року термін субсидії на наступний період не продовжиться, якщо у громадян є двомісячний борг по оплаті комуналки, що перевищує двадцять неоподаткованих мінімумів доходів громадян (340 грн.)

5.  Кажуть, якщо відбулися зміни в складі сім’ї, управління соцзахисту саме про це дізнається і перерахує субсидію?

Відповідно до пункту 14 Положення про порядок призначення та надання населенню субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, перерахунок субсидії в межах установленого терміну її призначення здійснюється без звернень у випадках:

  • зміни цін і тарифів на послуги, для оплати яких призначено субсидію.
  • встановлення нової дати початку (закінчення) опалювального періоду.
  • встановлення Кабінетом міністрів України нового розміру частки витрат громадян на оплату житлово-комунальних послуг.
  • отримання за запитом уточненої інформації про склад зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, забезпеченість громадян житлово-комунальними послугами, доходи осіб
  • проведення перерахунку розміру плати за житлово-комунальні послуги в разі  їх ненадання або надання не в повному обсязі.
  • зміни соціальної норми  житла на нормативів користування комунальними послугами.
  • нарахування плати за послугу з централізованого опалення у разі відсутності засобів обліку теплової енергії.

Крім того, нагадуємо, що субсидія призначається виходячи з встановлених єдиних для всієї України соціальних норм житла та  нормативів споживання комунальних послуг відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 р. № 409.

Якщо ж у складі за реєстрованих осіб  відбулися зміни , отримувач субсидії повинен самостійно повідомити про це управління в місячний термін, подавши підтверджуючі документи.

6. Кажуть, якщо маєте зарплату більше 6 тис. грн., в наданні субсидії відмовлять.

Розмір субсидії для для кожної конкретної родини прямо пропорційно залежить від її доходів. Конкретного розміру доходів, за яких може бути призначена субсидія, нема. Все індивідуально.

Чим вищі доходи-тим менша субсидія, і навпаки-чим менші доходи , тим більша субсидія. Основна причина – зростання доходів. Це логічно, адже маючі більші доходи, родина має  змогу оплатити вартість комунальних самостійно, не розраховуючи на допомогу держави.

                                              За інформацією: Управління праці та соціального захисту населення


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь