A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лосинівська територіальна громада
Чернігівська область, Ніжинський район

Грип та ГРВІ, ознаки і симптоми. Профілактика

Дата: 11.01.2019 15:13
Кількість переглядів: 690

У зв’язку з початком епідемічного сезону грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ) Ніжинське міськрайонне управління  Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області звертає увагу на здійснення заходів щодо профілактики цих захворювань.

Грип – це висококонтагіозне вірусне захворювання з можливістю важких ускладнень та ризиком смерті. Вірус грипу переміщається від людини до людини тільки повітряно-крапельним шляхом. Також слід звернути увагу на те, що даний вірус виявляє високий рівень контагеозності, відповідно, більша частина населення буде піддана захворюванню. Даний вірус проявляє себе протягом 2-3 діб, максимальний час, після якого проявляються симптоми - 5 діб.

ГРВІ - об'єднує гострі респіраторні вірусні інфекції, які в окремих випадках викликають ускладнення.

 

Як відрізнити симптоми грипу від ГРВІ?

 

Ознаки та симптоми гриппу

 

1. Хвороба починається несподівано і в лічені години повністю захоплює організм;

2. Грипу властиво різке підвищення температури (в окремих випадках до 40,5 градусів), підвищена чутливість до світла, ломота у всьому організмі, а також болі: головні і м'язові;

3. У першу добу захворювання грипом, ви захищені від нежиті, що властиво тільки даного вірусу;

4. Найбільш активна фаза грипу припадає на третій-п'ятий день захворювання, а остаточне одужання на 8-10 день;

5. Враховуючи, що інфекція грипу вражає судини, саме з цієї причини можливі крововиливи: ясенні і носові.

Ознаки та симптоми ГРВІ

1. Хвороба з?являється поступово і найчастіше починається з стомлюваності і зовнішнього прояву вірусу, наприклад, нежиті;

2. На наступний день після активації захворювання з?являється сухуватий кашель, який з часом трансформується в мокрий (відхаркувальний);

Особливо важко вірусні захворювання проходять у маленьких дітей та літніх людей, у так званої, групи ризику. Сильна інтоксикація може привести до небажаних наслідків.

Профілактика грипу та ГРВІ

 

Хоча найкращий спосіб вберегтися від сезонного грипу – щорічна вакцинація, деякі прості правила допоможуть уникнути хвороби.

  • «Захворів - сиди вдома». Грип швидко передається.
  • Уникайте близького контакту з хворим. Намагайтеся якнайменше перебувати поряд із людьми, у яких застуда, нежить або кашель. Якщо захворіли ви, то тримайте дистанцію з іншими людьми, щоб вберегти їх від хвороби.
  • Прикривайте ніс та рот. Під час кашлю та чхання грип розповсюджується особливо швидко.
  • Мийте руки. Часте миття рук допоможе захиститися від мікробів.
  • Намагайтеся не торкатися обличчя. На руках дуже багато мікробів. Торкаючись руками обличчя ви збільшуєте шанси мікробів потрапити в організм через очі, рот та ніс.
  • Провітрюйте та дезинфікуйте приміщення. Регулярно провітрюйте приміщення, ретельно очищайте та дезинфікуйте поверхні, до якої часто торкаєтеся вдома, на роботі або в навчальних закладах. Це особливо важливо, якщо в приміщенні перебуває хворий.
  • Привчіть себе до корисних звичок. Будьте фізично активними, уникайте стресу, висипайтеся, пийте багато води та харчуйтеся поживною їжею.  
  • Під час епідемії грипу та ГРВІ не рекомендується активно користуватися міським громадським транспортом, по можливості уникати місць скупчення людей, ходити в гості і т. ін.

У будь-якому випадку, при перших ознаках захворювання постарайтеся відправитися до лікаря, здати всі необхідні аналізи і отримати рекомендації фахівця щодо лікування.

Пам'ятайте про те, що будь яке самолікування може призвести до небажаних наслідків і ускладнень. Цінуйте себе і будьте здорові! 

Ніжинське міськрайонне управління 

Головного управління Держпродспоживслужби

в Чернігівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь