A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лосинівська територіальна громада
Чернігівська область, Ніжинський район

ВШАНУВАННЯ ВОЇНІВ - АФГАНЦІВ

Дата: 19.02.2019 09:09
Кількість переглядів: 615

Минуло 30 років з того часу, як в Афганістані закінчилася десятилітня військово-політична спецоперація Радянського Союзу. Ця війна залишила невиліковну рану в душах та серцях тих, хто пройшов вогненними гірськими стежками, хто втратив друзів, синів чи батьків.

За час цієї війни Чернігівщина втратила 116 своїх земляків. Не оминуло це лихо й Лосинівку - 15 лютого 1984 року загинув рядовий Пузін Віталій Миколайович. У дитинстві Віталік був тихим, спокійним. В школу  ходив як на свято. Жадібно ловив кожне слово вчителя, уроки виконував старанно. Мав відмінні оцінки з усіх предметів. В кінці навчального року отримував грамоти. Коли йому не було ще й десяти, помер батько. У той час у виховання Віталія всю душу вкладала його вчителька Катерина Тимофіївна Мороз. З її допомогою хлопчик навчився фотографувати, грати на гітарі, пристрастився до радіотехніки.  Однак без батька жити було важко. Після восьми класів він вступив на електромеханічне відділення Немешаївського радгоспу-технікуму. Активно працював в гуртку технічної творчості.  Після технікуму Віталій працював інженером в Сосницькій райсільгосптехніці. У 1982 році всі односельці проводжали його в армію. Перший же лист додому прийшов... з Афганістану: «Свій борг, мамо, виконаю з честю...» Віталій стримав своє слово. 15 лютого 1984 року підрозділ, в якому він служив, повертався з бойового завдання. Бійці підійшли до невеликого кишлаку Карамугуль. Звідти вдарили міномети, кулемети. Впали на запилену дорогу перші поранені...

Командир наказав всім відходити. Своїх товаришів залишився прикривати Пузін. Бій був нерівний. Але Віталій зумів уберегти від загибелі солдатів свого підрозділу. Отримав два поранення. Аби не потрапити в полон, підпустив до себе кілька супротивників і підірвав гранату... За подвиг нагороджений посмертно орденом Леніна.

До цієї дати у Лосинівській ЗОШ І – ІІІ ступенів було приурочено флешмоб «Афганістан: подвиг, біль, пам’ять…» та відкриті змагання з техніки пішохідного туризму під егідою воїнів АТО. Змагання проходили у дружній та доброзичливій атмосфері. Учасники змагань із задоволенням виконували поставлені перед ними завдання.

За результатами конкурсів:

І місце зайняла команда Лосинівської ЗОШ І-ІІІ ст. (старші школярі);

ІІ місце – Талалаївська ЗОШ І-ІІІ ст.;

ІІІ місце – молодші учні Лосинівської ЗОШ І-ІІІ ст.

Відділ освіти, сім’ї, молоді та спорту



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь