A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лосинівська територіальна громада
Чернігівська область, Ніжинський район

УВАГА! ПОСИЛЕНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА СПАЛЮВАННЯ СУХОЇ ТРАВИ, СТЕРНІ І ЗАБРУДНЕННЯ ПОВІТРЯ!

Дата: 04.08.2020 15:09
Кількість переглядів: 413

На сьогоднішній день гостро стоїть питання збільшення пожеж, що виникають внаслідок спалювання сухої природної рослинності, стерні, соломи, сміття.

Фото без опису

Так, за останні 2 місяці в Лосинівській ОТГ сталося 10 пожеж – спалювання стерні, причиною яких була людська діяльність. Деякі громадяни, незважаючи на заборони, щороку спалюють на полях стерню або солому після збирання врожаю. І мало хто замислюється про те, що безконтрольне випалювання стерні може призвести до пожежі на сусідніх полях або в лісосмугах, вогонь може перекинутися на розташовані поруч житлові і господарські будівлі, сади. При спалюванні стерні та соломи, згорає гумус - найбільш родючий поверхневий шар, внаслідок чого знижується біологічна активність грунту. Разом з стернею вогонь знищує безцінну біосферу ланів, яка могла б суттєво підвищити врожайність у наступні роки, а на їх місце приходять патогенні мікроорганізми та бур'яни. Крім того, нагадуємо про посилення відповідальності за забруднення повітря і спалювання сухої рослинності.

У квітні Верховною Радою України ухвалено законопроєкт, яким суттєво підвищені штрафи за забруднення атмосферного повітря, знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу, порушення вимог пожежної безпеки в лісах та самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків.

Так, у 18 разів зросли штрафи за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на сільгоспземлях вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом. За такі порушення передбачено штраф від п’яти тисяч чотирьохсот до дев'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (91800-153000 гривень), або обмеження волі на строк від двох до п’яти років, або позбавлення волі на той самий строк. Якщо такі дії спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, порушників позбавлятимуть волі на строк від п’яти до десяти років (стаття 245 ККУ).

За випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання встановленого законодавством порядку передбачено штраф: на громадян – від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів (3060-6120 гривень) на посадових осіб – від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів (15300-21420 гривень). Ще більші штрафи за такі порушення, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду (стаття 77-1 КУпАП).

Шановні громадяни! Не провокуйте пожежі на відкритих територіях та дотримуйтесь елементарних правил безпеки. Якщо ви помітили займання в лісах, посадках та на відкритих територіях, негайно телефонуйте за номером «101» або 068-77-61-107 – Лосинівська МПО. Пам’ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків та матеріальних збитків.

Виконавчий комітет Лосинівської селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь