A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лосинівська територіальна громада
Чернігівська область, Ніжинський район

«Ой роде наш красний…»

Дата: 16.03.2018 16:01
Кількість переглядів: 973

15 березня цього року у центрі дитячої та юнацької творчості відбулося свято «Ой роде наш красний…», яке організувала керівник гуртка «Народознавство» Лідія Павлівна Четверик.

Село – це криниця, глибока й повноводна, з якої наш народ черпає щедрість житейську, культуру та звичаї. Сьогодні село змінилося. У добротних будинках по-сучасному вмебльовані кімнати, але в багатьох сім’ях усе ж збереглися давні хороші традиції прикрашати кімнати вишитими рушниками, домотканими доріжками, народними виробами. Побувавши у такій світлиці, пригадались віршовані рядки:

Ласкаво просим, гості, у світлицю,

Де пісня й казка, звичаї живуть,

Де пахне васильочок і пшениця

Де рушники узорами цвітуть.

 Де юними хлюпочуть голосами

Пісні і коломийки голосні,

Де колискові від бабусі й мами,

Принишкли у колисочці на дні.

Ліда Павлівна відроджує, зберігає та примножує традиції свого селища, рідного краю. Ми починаємося від наших батьків, від землі. Кожен повинен знати своє походження, своїх батьків, дідусів, пращурів, зазвичай, до сьомого коліна. Керівник гуртка обладнала світлицю. Усі речі передали добрі люди і дивлячись на них ми милуємося майстерністю людей, які створили їх на добро.

Головним елементом житла була – піч. Піч – це святе родинне вогнище. А вогонь у печі часто називали символом міцних родинних стосунків, любові, тепла та щирості. Роль хатніх оберегів виконували ікони або образи, як часто казали в народі. Ікони посідали почесне місце на покуті. Кожна сільська хата мала свою світлицю. По ній часто можна судити про духовний світ хати. Вишивки, ікони – все це атрибути, без яких українська хата не є цілісною.

Нашими екскурсоводами були учні: Бондаренко Катя, Мухамадєєва Каріна, Фрунзе Оксана, Процан Артем, Липовецька Аня, Лаврінець Євгенія, Кабанець Богдан, Ременюк Настя, Мохно Софія.

Четверик Л.П. закликала всіх присутніх, щоб світлиця–музей  стала ще багатшою, поповнилася новими речами, пошукати в себе старовинні речі і передати їх. А ще Ліда Павлівна мріє створити в громаді музей хліба і вклонялася та дякувала старостам с. Терешківка (Смоленській Лідії Миколаївні) та с. Шняківка (Улько Тетяні Григорівні) за передані короваї, паляниці.

На закінчення відбувся концерт, який підготували Гудименко Микола Сергійович та Дерев’янко Валерій Володимирович зі своїми вихованцями: Нужа Вероніка – баян, Нужа Аня – скрипка,Шимко Юля – скрипка, а також вокальні виконавці Божа Валерія, Никон Анастасія, Калініченко Анастасія та Корж Валерія.

Начальник відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту     В.М. Кільовий



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь