A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лосинівська територіальна громада
Чернігівська область, Ніжинський район

ДО УВАГИ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ ТА НАСЕЛЕННЯ ЛОСИНІВСЬКОЇ ГРОМАДИ

Дата: 06.04.2021 15:15
Кількість переглядів: 600

Щороку з настанням весни настають сприятливі умови для проведення польових робіт на підприємствах сільського господарства. Працівники сільськогосподарських підприємств здійснюють цілий комплекс робіт з вирощування сільськогосподарських культур, застосовуючи мінеральні добрива для підживлення посівів.

Пестициди (інсектициди, гербіциди, фунгіциди) використовують залежно від призначення - для знищення шкідливих організмів, зменшення бур’янів, а також для лікування рослин. Однак, при невмілому застосуванні пестицидів (отрутохімікатів) можна завдати значної шкоди не тільки навколишньому середовищу, а й здоров’ю людей.

З метою упередження виникнення скарг серед населення щодо неправомірних дій при застосуванні пестицидних препаратів та мінеральних добрив на сільськогосподарських угіддях, охорони бджіл, ефективного використання бджіл для запилення ентомофільних рослин сільськогосподарського призначення, інших видів запилювальної флори, створення умов для підвищення продуктивності бджіл і сільськогосподарських культур, необхідно дотримуватися основних вимог при застосуванні пестицидів та мінеральних добрив:

Необхідно дотримуватися та чітко виконувати вимоги:

-   Законів України "Про пестициди та агрохімікати" та "Про бджільництво",

- Державних санітарних правил 8.8.1.2.001-98 "Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві" від 03.08.1998р.,

- Державних санітарних правил № 382-96 "Державні санітарні правила авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів в народному господарстві України" від 18.12.1996р.,

- наказу Головного державного ветеринарного інспектора України «Про затвердження Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл» від 30.01.2001 № 9 та інших.

Потрібно знати та виконувати фермерам та підприємствам наступне:

При застосуванні пестицидів за допомогою наземної апаратури:

- обприскування вентиляторними і штанговими обприскувачами допускається при швидкості вітру до 3 м/с (дрібнокрапельне) і 4 м/с (крупнокрапельне);

- зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні повинна бути не менше 500 м, при штанговому і гербігації дощуванням - 300 м.;

- асортимент, засоби, сфера застосування пестицидів, норми, кратність обробок повинні відповідати "Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні";

- обробка рослин та інших об'єктів повинна здійснюватися суворо за показаннями з обов'язковим врахуванням економічної межі шкідливості, ступеню розвитку хвороб рослин і бур'янів, а також прогнозу погоди;

- всі роботи з пестицидами слід проводити в ранкові і вечірні години при мінімальних повітряних потоках;

- у період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи;

- до місць обробок розчини пестицидів повинні доставлятися в спеціальних ємкостях, заправка і завантаження апаратів не повинні супроводжуватися протіканням або розсипанням пестицидів.

Завчасно, але не менше ніж за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки авіатранспортом, адміністрація господарств повинна сповіщати населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об'єктів про місця, строки методи застосування пестицидів.

Забороняється проведення обробіток, зокрема авіатранспортом,  пестицидами всіх груп токсичності з метою боротьби з шкідниками та хворобами сільськогосподарських культур, лісових угідь, які розташовані ближче:

- 5 км. від місця постійного перебування медоносних пасік;

- 2 км. від рибогосподарських водойм, відкритих джерел водопостачання, місць випасу домашніх тварин;

- 1 км. від населених пунктів, ферм, а також посівів сільськогосподарських культур, які вживаються в їжу без термічної обробки, садів, виноградників тощо.

  При усіх видах обробітку, відповідно до ст. 37 Закону України "Про бджільництво",  фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, зобов'язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації (а за їх відсутності  письмово селищному голові) попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до десяти кілометрів від оброблюваних площ.

 При  цьому повідомляється дата обробки, назва препарату (діюча речовина), ступінь (класність небезпеки для бджіл) і строк дії токсичності препарату.

  При обробці рослин значення мають спосіб, час застосування препаратів і погодні умови.

Так, при обприскуванні, обпилюванні і аерозольному способі обробки рослин у вітряну погоду з наземних машин чи літаків, вони розносяться на декілька кілометрів. В результаті, навіть на віддалених ділянках відбувається отруєння бджіл.

У випадку загибелі бджіл від пестицидів, розмір нанесених збитків встановлюється комісією, що створюється місцевими органами виконавчої влади. За результатами експертизи акт комісії пред’являється потерпілій стороні і суб’єкту, який заподіяв шкоду.

Пунктом 7 Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл, затвердженої наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини від 30.01.2001 № 9, передбачено інформування власників пасік за три доби до хімобробок із зазначенням застосовуваного отрутохімікату щодо місця (у радіусі 7 км), часу і способу проведення обробки, указується час ізоляції бджіл. Обробки проводять у період відсутності льоту бджіл у ранкові або вечірні години. Не допускають обробку квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл.

Виконавчий комітет Лосинівської селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь