Лосинівська територіальна громада
Чернігівська область, Ніжинський район

ВШАНУВАЛИ ПАМ’ЯТЬ ЗАХИСНИКІВ УКРАЇНІ

Дата: 14.10.2021 18:00
Кількість переглядів: 247

В багатому на подвиги літописі українського воїнства було безліч битв і дат, гідних стати святом, проте, ще з козацьких часів День Покрови Пресвятої Богородиці був святом захисників Вітчизни козацькою Покровою.

Фото без опису

Тому не випадково, в день святої Покрови Україна відзначає не одне, а відразу чотири свята, які пов'язує між собою звитяга, героїзм і любов до Батьківщини, це День Українського козацтва, День захисників та захисниць України, День створення української повстанської армії. А ще, саме сьогодні, 14 жовтня 2021 року на світанківській землі вшанували пам'ять чехословацьких воїнів, які загинули захищаючи Україну від німецько-фашистських загарбників. Тому сьогодні у селі Світанок Лосинівської територіальної громади було людно. На урочистості зібрались жителі села, керівництво громади та старостату, а також наші почесні гості, представники посольств Словацької та Чеської республік в Україні.

Традиційно захід розпочався з гімну трьох дружніх держав. З вітальними словами до присутніх звернувся селищний голова Анатолій Стрілець, староста Світанківського старостинського округу Анатолій Величенко, надзвичайний та уповноважений Посол Словацької Республіки в Україні пан Марек Шафін та Атеше з питань оборони Чеської республіки , полковник Мілан Гозак. В знак поваги перед пам'яттю і подвигом загиблих за Україну присутні схилили голови в хвилині мовчання та поклали квіти до підніжжя могили загиблих чеських і словацьких воїнів та до обеліску Слави в честь жителів села Світанок, загиблих у Другій світовій війні.

Під час заходів також відбулась презентація книги "Під знаменом Покрови", автором якої є заслужений працівник культури Віктор Ковалевський. В книзі відображені сумні події 14 жовтня 1943 року, коли фашистські бомбардувальники розгромили на станції Яхнівка ешелон з чехословацькими воїнами.

Концертну програму жителям села та гостям подарували працівники відділу культури Лосинівської селищної ради, Лосинівського будинку культури та учні Світанківського закладу загальної середньої освіти.

По завершенні урочистостей представники посольств разом з керівництвом громади відвідали Світанківську школу, де ознайомились з ходом робіт по заміні вікон, які профінансовані за сприяння Посольства Словацької республіки в Україні.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Виконавчий комітет Лосинівської селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь