A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лосинівська територіальна громада
Чернігівська область, Ніжинський район

9 ЛИСТОПАДА-ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ ТА МОВИ

Дата: 09.11.2021 07:42
Кількість переглядів: 335

 

Мова – це наша національна ознака, в мові
– наша культура, сутність нашої свідомості.

Іван Огієнко

Фото без опису

Щороку 9 листопада на честь Преподобного Нестора Літописця відзначають День української писемності та мови (відповідно до Указу Президента України від 6 листопада 1997 року).  Саме автора  «Повісті минулих літ», послідовника Кирила та Мефодія, вважають «батьком української словесності». Саме з нього, на думку вчених, і починається писемна українська мова. Історія української писемності й зараз є предметом наукових розвідок.

Тисячоліттями земля предків плекала мову – найбільший скарб народу, передавала з покоління в покоління, формуючи народну  душу. Український письменник Олесь Гончар зазначав: «Мова – це всi глибиннi пласти духовного життя народу, його iсторична пам’ять, найцiннiше надбання вiкiв». Але якщо занепадає мова, то зникає нація (про це свідчить досвід людства).  І навпаки – якщо мова стає необхідністю й уживається насамперед національною елітою, тоді сильною і високорозвиненою стає нація і держава.

Гарною традицією на честь Дня української писемності та мови стало проведення «Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності» із метою пропагування грамотності, підтримки та розвитку державної мови як духовного потенціалу нації, виховання високої мовної культури.

Уперше в Україні радіодиктант відбувся 24 травня 2000 року, присвятили його тоді до дня Кирила і Мефодія. Акцію, присвячену державній мові, започаткувало Українське радіо. Лише згодом 9 листопада, день української писемності, стає офіційною датою для проведення радіодиктанту.

З 2015 року організатори акції розпочинають, так би мовити, процес диджиталізації: тепер написані диктанти можна сканувати або фотографувати й надсилати також електронною поштою (організатори щороку винагороджують найкращі роботи призами). Також диктант починають транслювати не лише на радіо, а й на UA: Перший, а з 2017 — ще й на фейсбук-сторінці.

Так, і цьогоріч 9 листопада всі охочі зможуть долучитися до написання XХІ  радіодиктанту, який транслюватиметься в ефірі Українського радіо, телеканалу UA: Перший (початок о 10.00)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь