A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лосинівська територіальна громада
Чернігівська область, Ніжинський район

215 РІЧНИЦЯ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ПИЛИПА МОРАЧЕВСЬКОГО

Дата: 26.11.2021 14:18
Кількість переглядів: 259

Пилип Семенович Морачевський (1806-1879) – український просвітитель середини ХІХ ст. педагог, письменник, перекладач, книгознавець. Він увійшов в історію української культури, як перший перекладач книг. Нового Заповіту та Псалтиря ново українською літературною мовою середини ХІХст.

Пилип Семенович Морачевський народився у дворянській родині 14 (26н.ст.) листопада 1806 року в селі Шостовиці Ніжинського повіту, Чернігівської губернії  (нині с. Шистовиця Чернігівського району). 21 грудня 1859 року прослуживши бездоганно на педагогічній ниві 30 років, вийшов у відставку. Деякий час ще проживав у Ніжині, бо навчалися тут діти, а потім оселився у садибі, купленій у панів Кобиляцьких у с. Шняківка Ніжинського повіту (тепер с. Шняківка Ніжинського району Чернігівської області).

Пилип Морачевський приймав активну участь у житті місцевої громади. Розпочате з його ініціативи будівництво в селі церкви в 1863 році тривало більше  десяти років.

Після тяжкої хвороби Пилип Морачевський упокоївся 17(29)квітня 1879 року й був похований на цвинтарі Шняківської церкви Введення у храм Пресвятої  Богородиці.

4 грудня 2006 року було вшановано постать українського просвітителя, який першим дав українцям Новий Заповіт й Псалтир рідною мовою.

До 140 річниці з дня смерті Пилипа Морачевського у селі Шняківка, де проживав в старості та був похований біля місцевої церкви, на приміщенні сільського клубу було встановлено меморіальну дошку. Та перейменовано вулицю  Пролетарську на вулицю ім. П.Морачевського.

У наш час із забуття повернено ім’я славного діяча культури, який у складний історичний час для країни проповідував духовне слово українською мовою.

Виконавчий комітет Лосинівської селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь