A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лосинівська територіальна громада
Чернігівська область, Ніжинський район

ЗВІТ ПРО ВИКОНАННЯ ПЛАНУ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ЛОСИНІВСЬКОЇ ТГ ЗА 9 МІСЯЦІВ 2022 РОКУ   

Дата: 05.01.2023 10:08
Кількість переглядів: 146

 

 

План соціально-економічного розвитку Лосинівської територіальної громади на 2022 рік був розроблений з метою створення умов для повноцінного функціонування громади, зокрема через зростання добробуту та підвищення якості життя населення, забезпечення позитивних структурних звершень в місцевому економічному середовищі. Затверджений рішенням 17 сесії Лосинівської селищної ради 8 скликання від 17.02.2022 року.

Лосинівська територіальна громада продовжує жити та працювати в умовах правого режиму воєнного стану. Хоч на території нашої громади зараз не тривають активні бойові дії, але вплив війни продовжує відчувати кожен з її мешканець, починаючи з «повітряних тривог» і закінчуючи подорожчанням продуктів харчування, відключенням електроенергії, відсутністю поряд членів родин. Тому протягом 9 місяців поточного року  зусилля місцевої влади були спрямовані на те, щоб зробити максимально комфортним життя мешканців громади в таких складних умовах.

Загальна чисельність населення з січня 2022 року суттєво не змінилася.

Померло протягом 9 місяців 149 чоловік, народилась 21 дитина. Прибуло 118 внутрішньо переміщених осіб, з них 21 дитина, які проживають в громаді.

Основу економіки громади стабільно становить агровиробництво. Найбільшими користувачами агроугідь є ПП «Агропрогрес», СПОП «Ксена», СТОВ «Рід», ФГ «Агро-Хорс», ТОВ «Агронадія», ФГ «Терешківське – ВО,»   ТОВ «Агрофірма Лосинівська», ТОВ «ім. Прядка». Ці підприємства є і найбільшими платниками податків до місцевого бюджету. Проте, у зв’язку з війною проблеми не оминули і їх. Через  проблеми на ринку збуту, не всі підприємства змогли виконати планові показники сплати податків до місцевого бюджету.

В громаді працюють три підприємства з переробки сільськогосподарської продукції - Виробничо-торгове підприємство райспоживспілки “Лосинівський хлібокомбінат”, ТОВ “Лосинівський маслосирзавод”, які є і вагомими платниками податку до селищного бюджету (відповідно за 9 місяців 2022 року надійшло до бюджету 114 та 570 тис. грн податку). На жаль у ТОВ «Лосинівський маслосирзавод» є серйозні проблеми з реалізацією продукції, виробленої з молока місцевих с/г підприємств під час окупації громади. Намагаємось допомогти їм у вирішенні цього питання.

Працює в громаді і виробництво “Лосинівські ковбаси” ФОП Костюченко, які податки до бюджету не сплачують. Щодо цього питання з керівництвом підприємства проводиться відповідна робота.

У громаді працює досить розвинена мережа закладів торгівлі:  19 магазинів Лосинівського споживчого товариства, 33 магазини приватних підприємців, а також 4 аптечні пункти та 1 ветеринарна аптека.

Дорожня інфраструктура в громаді за поточні півроку суттєвих змін не зазнала. За кошти субвенції з державного бюджету обласному  відремонтовано дорогу Талалаївка-Лосинівка-Сальне –Шняківка на загальну суму 2 млн. 284 тис. грн. (зокрема 380 м. суцільного покриття при в’їзді в с. Шняківка, а решта ямковий ремонт) та дорогу Носівка-Лосинівка- В.Дорога ямковий ремонт на суму 447 тис. грн.

У транспортному сполученні за 9 місяців 2022 року змін не відбулось. На колективні звернення мешканців сіл Сальне, Садове, Шняківка, Терешківка продовжується пошук перевізника на маршрут Ніжин-Терешківка, на жаль поки що безрезультатно. 12 сіл громади не мають транспортного сполучення з центральною садибою. За інформацією Ніжинської РВА поки йде війна покращення марно очікувати.

Централізоване водопостачання забезпечують два комунальні підприємства «Промінь» (650 абонентів) та «Світанківське» (88 абонентів), а також ВТПР Лосинівський хлібокомбінат 421 абонент.

Питаннями благоустрою в громаді займаються комунальні підприємства «Промінь» та «Благоустрій». Також при кожному старостаті є працівник з благоустрою. Активно допомагають і сільськогосподарські підприємства, що обробляють землі на території громади. Зокрема: лише протягом 3-го кварталу 2022 року СПОП «Ксена» допомагали у облаштуванні укриттів в Галиці, придбанні пального для обкошування території, заготівлі та завезенні дров родинам службовців ЗСУ на суму 91 тис. грн, ТОВ «Крок – Агро» пальне для бензопили на суму 15 тис. грн, СТОВ «Рід» послуги з благоустрою вулиць, придбання пального на загальну суму 20 тис. грн, УкрАгроРозвиток та УкрАгроУспіх допомога у облаштуванні укриттів в с.Сальне. ПП «Аргопрогрес» та ФГ «Агро-гром» допомогали в обкошуванні вулиць, кладовищ в с. Шатура.

За 9 місяців з місцевого бюджету по програмі «Благоустрій»  використано 480 тис. грн.

Освітні послуги надають 10 закладів освіти: 1 гімназія, 5 закладів загальної середньої освіти, (всього 621 здобувач освіти, з них 357 в Лосинівському ЗЗСО), 2 дошкільні заклади,  у трьох закладах освіти діють дошкільні підрозділи та 2 заклади позашкільної освіти. З початку навчального року 8 закладів освіти, а з початку жовтня 9 (крім Галицького ЗДО «Барвінок») - працювали за змішаною формою навчання відповідно до заяв батьків та з врахуванням наявності обладнаних найпростіших укриттів. Проте, у зв’язку з підвищенням рівня небезпеки ракетних обстрілів з 10 жовтня усі працюють дистанційно.

Галицький ЗДО «Барвінок», через відсутність укриття, не приймає вихованців. Працівники закладу перебувають на простої, директор переведена на неповний робочий день. З п’ятирічками вихователь працює дистанційно, наскільки це можливо.

Триває розробка мережі закладів освіти громади до 2026 року, яку ми повинні були завершити у квітні поточного року, але у зв’язку з війною  плани довелось змінити.  Проте протягом звітного періоду були проведені заходи з оптимізації освітньої мережі в громаді. Ліквідовано Лосинівську початкову школу, зменшено кількість годин і гуртків у Лосинівському ЦДЮТ (із 128 годин у попередньому навчальному році, до 42, це 10 гуртків на 2022-2023 н.р.), на опалювальний період планується переведення закладу в інше приміщення, скорочено структуру закладу. Призупинено діяльність дошкільного підрозділу в Світанківському ЗЗСО, п’ятирічки працюють дистанційно з вихователем ЗДО «Барвінок».

Лосинівський міжшкільний ресурсний центр продовжує співпрацю з Талалаївською та Макіївською громадами і на 2022-2023 н.р. має 87 учнів (проти минулорічних 79),  з них Лосинівська ТГ – 68 учнів.

Усі заклади освіти підключені до мережі Інтернет. У вересні від обласного управління освіти  відділ освіти отримав 7 ноутбуків, які розподілені між навчальними закладами. Також для опорної школи надійшла фінансова допомога від ЮНІСЕФ у сумі 109 тис. грн., яка буде використана для придбання 3-х інтерактивних комплексів.

Капітальні ремонти у закладах освіти не проводились. Основні кошти і зусилля працівників закладів, батьків, сільгосппідприємств були спрямовані на облаштування найпростіших укриттів. Також були проведені поточні ремонти закладів.

 

Послуги первинної медицини в громаді надає Лосинівський центр первинної  медико-санітарної допомоги, а саме:  Лосинівська та Галицька амбулаторія ЗПСМ та 12 фельдшерських пунктів. Утримання всіх фельдшерських пунктів в селах громади, оплата роботи частини медичних працівників амбулаторій, а також енергоносії здійснюється з місцевого бюджету. Так за 9 місяців 2022 року з місцевого бюджету надано Центру 3 млн. 147 тис. грн.

Також Лосинівський ЦПМСД здійснює свою діяльність на території  Вертіївської, Талалаївської та Крутівської громад. Наразі існує проблема з фінансуванням та утриманням Крутівської амбулаторії ЗПСМ, оскільки амбулаторії не вистачає зароблених коштів НСЗУ на зарплату і енергоносії, а Крутівська сільська рада відмовляється надавати субвенцію, то енергоносії амбулаторії, яка здійснює свою діяльність на території іншої громади доводиться сплачувати з місцевого  бюджету Лосинівської громади, що є не зовсім правильно.

Галицька амбулаторія влітку залишилась без сімейного лікаря, тому фінансування доводиться здійснювати за рахунок коштів, зароблених Лосинівською амбулаторією та коштів місцевого бюджету. Станом на звітну дату з мешканцями сіл, Галиця, Світанок, Яхнівка укладено 680 декларацій.

На даний час завершуються роботи по підготовці медичних закладів до опалювального періоду. Головне завдання -  максимально зменшити залежність від газу. Тому, де можливо, переводимо ФП у адмін приміщення або на електрообігрівачі. Триває процедура встановлення в Лосинівській амбулаторію ЗПСМ твердопаливного котла.

У Лосинівській амбулаторії ЗПСМ проведений поточний ремонт приміщення та  протирадіаційного укриття, проводились поточні ремонти фельдшерських пунктів.

За рахунок гуманітарної допомоги посилено базу забезпечення медичними препаратами, отримано 7 кисневих концентраторів, гемато-аналізатор, генератор.

План профоглядів мешканців громади на 2022 рік не розроблявся. Спільно із закладами освіти, культури  проводились заходи з просвітництва та популяризації здорового способу життя.

Розпочата робота над розробкою плану покращення послуги первинної медицини в громаді, проведено 2 засідання робочої групи.

Більшість населення громади послуги вторинної медицини отримує в КНП Ніжинська центральна районна лікарня. Тому на звернення керівництва лікарні для її утримання, а саме оплати енергоносіїв у цьому році з місцевого бюджету була передана субвенція у сумі 300 тис. грн. та 376 тис. грн. на утримання рентген – та стоматологічного кабінету.

Культурні послуги в громаді забезпечують

 - 14 клубних закладів

 - 1 клуб-бібліотека

 - 13 бібліотек

 - 1 музей

На базі бібліотек у селах Перемога та Галиця працюють інформаційно-дозвіллєві центри.

Ремонтні роботи на початок року були проведені у Терешківському клубі за фінансової підтримки ФГ Терешківське.

До Інтернет-мережі підключені 5 закладів культури, але оргтехніку в користуванні мають лише дозвіллєві центри в Перемозі і Галиці.

         Повномаштабна війна суттєво вплинула на роботу закладів культури в громаді, переформатувавши основний вид діяльності – розважальний, на інші, не притаманні культурі заняття. Проте, не зважаюч на те, що працівники культури переведені на неповний робочий день, скорочені сумісники заходи провдяться і активно висвітлюються в мережі ФБ. Це  благодійний концерт до Дня Конституції України, прозаїчний дебют (написання доробку) «Моє казкове життя!» до Всесвітнього дня писемності, конкурс малюнків до Дня батька, тренінги «Як надати першу медичну допомогу» та інші.  Зараз працівники культури активно включились в акцію «Наша допомога ЗСУ» - плетіння сіток, виготовлення окопних свічок, збір теплих речей і смаколиків для ЗСУ.  

 

Соціальний захист населення – у цьому році один з найбільш навантажених напрямків роботи. З квітня поточного року взято на облік більше 1161 особа ВПО. На звітну дату знято з обліку 630 осіб. Залишається на реєстрації 531 особа.  

Всього по Лосинівській ТГ загальна кількість одержувачів соціальних виплат 3358. Субсидій – 1456, пільги – 820, допомоги (24 види) -  551 одержувач.

Також відділом соціального захисту  ведеться облік груп населення, які потребують соціальної підтримки, зокрема, учасників АТО/ООС – 65 чоловік, афганці – 24, інваліди війни – 2, інв. армії – 1, чорнобильці – 87

На даний час в лавах ЗСУ перебувають 102 мешканці громади, у більшості з яких вдома залишились родини, які також потребують нашої уваги і соціальної підтримки. Також опікуємось родинами загиблих в АТО/ООС – їх у нас 4, та, нажаль, 2 родини, які втратили своїх годувальників уже внаслідок повномасштабного вторгнення.

З метою соціальної підтримки категорійних верств населення в громаді затверджена та діє «Програма соціального захисту населення», відповідно до якої матеріальну допомогу отримали 82 мешканці громади на загальну суму 97 тис. грн., також до Дня захисників та захисниць України виплачена щорічна одноразова грошова винагорода учасникам АТО/ООС у розмірі 500 грн. на особу на  суму 32 тис. грн., родини загиблих в АТО/ООС отримують щоквартальні виплати у розмірі 3 000 грн. Всього за програмою використано 127 тис. грн.

     Соціальну допомогу одиноким громадянам похилого віку та родинам, які опинились в СЖО надає Центр надання соціальних послуг. В якому послугу «догляд вдома» здійснюють 29 соціальних робітників на обслуговуванні в яких перебуває 301 особа. Триває процес заготівлі дров для категорійного населення, яке користується твердим паливом.

Структурним підрозділом ЦНСП Лосинівської селищної ради є Соціальний заклад «Гуртожиток Турбота» в якому зараз проживають 4 особи, а послуги їм надають 7 працівників. За 9 місяців мешканцями гуртожитку сплачено коштів на суму 270 тис. грн, а на утримання використано 583 тис. грн. Відповідно утримання такого закладу для громади є фінансово обтяжливим. 

При ЦНСП працює фахівець з соціальної роботи. Під  соціальним супроводом перебуває 10 сімей. Також центр надання соціальних послуг працює з внутрішньо-переміщеними особами. На звітну дату в громаді фактично проживають 118 внутрішньо переміщених осіб, з них 31 дитина

У 3 кварталі громада отримала гуманітарну допомогу від БФ Маши Єфросиніної – набори продуктів для дітей віком від 6 місяців до 1,5 року – 20 шт., продуктові набори від БФ Фонд Рональда-Макдональда за сприяння В.Зуба – продуктові набори 470 шт., засоби гігієни і дитяче харчування (напої) від В.Зуба, продуктові набор від ГО World central kitchen- США – 815 шт., аптечки від В.Зуба 20 шт., ліки для наповнення аптечок від Аптека ФОП Герасименко. У вересні-жовтні гуманітарна допомога не надходила.

Сформований резерв гумдопомоги для новоприбувших ВПО та потребуючих мешканців громади (продукти, засоби гігієни, миючі засоби, ліки).

       Зараз в громаді продовжують роботу дві  місцеві  пожежні  охорони Лосинівська 11 працюючих (24 виїзди), та Галицька  6  працюючих (9 виїздів).

Триває робота по підготовці найпростіших укриттів та споруд подвійного призначення в  закладах освіти  і  для  населення громади. Більшість робіт вже проведено, залишаються питання по дооснащенню укриттів: генератори, автономні джерела освітлення. Наразі в громаді актовані і дозволені до використання 15 укриттів, з переліком яких можна ознайомитись на сайті громади в рубриці «Цивільний захист».

Вивчається питання облаштування системи сповіщення мешканців громади про сигнали повітряної тривоги.

         Під час активних бойових дій та території громади були нанесені не значні пошкодження інфраструктурі, а також постраждало 31 домогосподарство в селах Терешківка, Галиця, Станція Лосинівська та селищі Лосинівка. Наразі робота інфраструктурних об’єктів відновлена, пошкодження приватних  домогосподарств актовані та передані у відповідні органи. 22 постраждалі мешканці, за особистими заявами, отримали одноразову фінансову допомогу з місцевого бюджету, деякі отримували допомогу будівельними матеріалами. Процес відновлення пошкоджених будинків ще триває, у цьому напрямку співпрацюємо з благодійними фондами та громадськими організаціями.

ЗВІТ ПРО ВИКОНАННЯ ПЛАНУ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ЛОСИНІВСЬКОЇ ТГ ЗА 9 МІСЯЦІВ 2022 РОКУ   

 

План соціально-економічного розвитку Лосинівської територіальної громади на 2022 рік був розроблений з метою створення умов для повноцінного функціонування громади, зокрема через зростання добробуту та підвищення якості життя населення, забезпечення позитивних структурних звершень в місцевому економічному середовищі. Затверджений рішенням 17 сесії Лосинівської селищної ради 8 скликання від 17.02.2022 року.

Лосинівська територіальна громада продовжує жити та працювати в умовах правого режиму воєнного стану. Хоч на території нашої громади зараз не тривають активні бойові дії, але вплив війни продовжує відчувати кожен з її мешканець, починаючи з «повітряних тривог» і закінчуючи подорожчанням продуктів харчування, відключенням електроенергії, відсутністю поряд членів родин. Тому протягом 9 місяців поточного року  зусилля місцевої влади були спрямовані на те, щоб зробити максимально комфортним життя мешканців громади в таких складних умовах.

Загальна чисельність населення з січня 2022 року суттєво не змінилася.

Померло протягом 9 місяців 149 чоловік, народилась 21 дитина. Прибуло 118 внутрішньо переміщених осіб, з них 21 дитина, які проживають в громаді.

Основу економіки громади стабільно становить агровиробництво. Найбільшими користувачами агроугідь є ПП «Агропрогрес», СПОП «Ксена», СТОВ «Рід», ФГ «Агро-Хорс», ТОВ «Агронадія», ФГ «Терешківське – ВО,»   ТОВ «Агрофірма Лосинівська», ТОВ «ім. Прядка». Ці підприємства є і найбільшими платниками податків до місцевого бюджету. Проте, у зв’язку з війною проблеми не оминули і їх. Через  проблеми на ринку збуту, не всі підприємства змогли виконати планові показники сплати податків до місцевого бюджету.

В громаді працюють три підприємства з переробки сільськогосподарської продукції - Виробничо-торгове підприємство райспоживспілки “Лосинівський хлібокомбінат”, ТОВ “Лосинівський маслосирзавод”, які є і вагомими платниками податку до селищного бюджету (відповідно за 9 місяців 2022 року надійшло до бюджету 114 та 570 тис. грн податку). На жаль у ТОВ «Лосинівський маслосирзавод» є серйозні проблеми з реалізацією продукції, виробленої з молока місцевих с/г підприємств під час окупації громади. Намагаємось допомогти їм у вирішенні цього питання.

Працює в громаді і виробництво “Лосинівські ковбаси” ФОП Костюченко, які податки до бюджету не сплачують. Щодо цього питання з керівництвом підприємства проводиться відповідна робота.

У громаді працює досить розвинена мережа закладів торгівлі:  19 магазинів Лосинівського споживчого товариства, 33 магазини приватних підприємців, а також 4 аптечні пункти та 1 ветеринарна аптека.

Дорожня інфраструктура в громаді за поточні півроку суттєвих змін не зазнала. За кошти субвенції з державного бюджету обласному  відремонтовано дорогу Талалаївка-Лосинівка-Сальне –Шняківка на загальну суму 2 млн. 284 тис. грн. (зокрема 380 м. суцільного покриття при в’їзді в с. Шняківка, а решта ямковий ремонт) та дорогу Носівка-Лосинівка- В.Дорога ямковий ремонт на суму 447 тис. грн.

У транспортному сполученні за 9 місяців 2022 року змін не відбулось. На колективні звернення мешканців сіл Сальне, Садове, Шняківка, Терешківка продовжується пошук перевізника на маршрут Ніжин-Терешківка, на жаль поки що безрезультатно. 12 сіл громади не мають транспортного сполучення з центральною садибою. За інформацією Ніжинської РВА поки йде війна покращення марно очікувати.

Централізоване водопостачання забезпечують два комунальні підприємства «Промінь» (650 абонентів) та «Світанківське» (88 абонентів), а також ВТПР Лосинівський хлібокомбінат 421 абонент.

Питаннями благоустрою в громаді займаються комунальні підприємства «Промінь» та «Благоустрій». Також при кожному старостаті є працівник з благоустрою. Активно допомагають і сільськогосподарські підприємства, що обробляють землі на території громади. Зокрема: лише протягом 3-го кварталу 2022 року СПОП «Ксена» допомагали у облаштуванні укриттів в Галиці, придбанні пального для обкошування території, заготівлі та завезенні дров родинам службовців ЗСУ на суму 91 тис. грн, ТОВ «Крок – Агро» пальне для бензопили на суму 15 тис. грн, СТОВ «Рід» послуги з благоустрою вулиць, придбання пального на загальну суму 20 тис. грн, УкрАгроРозвиток та УкрАгроУспіх допомога у облаштуванні укриттів в с.Сальне. ПП «Аргопрогрес» та ФГ «Агро-гром» допомогали в обкошуванні вулиць, кладовищ в с. Шатура.

За 9 місяців з місцевого бюджету по програмі «Благоустрій»  використано 480 тис. грн.

Освітні послуги надають 10 закладів освіти: 1 гімназія, 5 закладів загальної середньої освіти, (всього 621 здобувач освіти, з них 357 в Лосинівському ЗЗСО), 2 дошкільні заклади,  у трьох закладах освіти діють дошкільні підрозділи та 2 заклади позашкільної освіти. З початку навчального року 8 закладів освіти, а з початку жовтня 9 (крім Галицького ЗДО «Барвінок») - працювали за змішаною формою навчання відповідно до заяв батьків та з врахуванням наявності обладнаних найпростіших укриттів. Проте, у зв’язку з підвищенням рівня небезпеки ракетних обстрілів з 10 жовтня усі працюють дистанційно.

Галицький ЗДО «Барвінок», через відсутність укриття, не приймає вихованців. Працівники закладу перебувають на простої, директор переведена на неповний робочий день. З п’ятирічками вихователь працює дистанційно, наскільки це можливо.

Триває розробка мережі закладів освіти громади до 2026 року, яку ми повинні були завершити у квітні поточного року, але у зв’язку з війною  плани довелось змінити.  Проте протягом звітного періоду були проведені заходи з оптимізації освітньої мережі в громаді. Ліквідовано Лосинівську початкову школу, зменшено кількість годин і гуртків у Лосинівському ЦДЮТ (із 128 годин у попередньому навчальному році, до 42, це 10 гуртків на 2022-2023 н.р.), на опалювальний період планується переведення закладу в інше приміщення, скорочено структуру закладу. Призупинено діяльність дошкільного підрозділу в Світанківському ЗЗСО, п’ятирічки працюють дистанційно з вихователем ЗДО «Барвінок».

Лосинівський міжшкільний ресурсний центр продовжує співпрацю з Талалаївською та Макіївською громадами і на 2022-2023 н.р. має 87 учнів (проти минулорічних 79),  з них Лосинівська ТГ – 68 учнів.

Усі заклади освіти підключені до мережі Інтернет. У вересні від обласного управління освіти  відділ освіти отримав 7 ноутбуків, які розподілені між навчальними закладами. Також для опорної школи надійшла фінансова допомога від ЮНІСЕФ у сумі 109 тис. грн., яка буде використана для придбання 3-х інтерактивних комплексів.

Капітальні ремонти у закладах освіти не проводились. Основні кошти і зусилля працівників закладів, батьків, сільгосппідприємств були спрямовані на облаштування найпростіших укриттів. Також були проведені поточні ремонти закладів.

 

Послуги первинної медицини в громаді надає Лосинівський центр первинної  медико-санітарної допомоги, а саме:  Лосинівська та Галицька амбулаторія ЗПСМ та 12 фельдшерських пунктів. Утримання всіх фельдшерських пунктів в селах громади, оплата роботи частини медичних працівників амбулаторій, а також енергоносії здійснюється з місцевого бюджету. Так за 9 місяців 2022 року з місцевого бюджету надано Центру 3 млн. 147 тис. грн.

Також Лосинівський ЦПМСД здійснює свою діяльність на території  Вертіївської, Талалаївської та Крутівської громад. Наразі існує проблема з фінансуванням та утриманням Крутівської амбулаторії ЗПСМ, оскільки амбулаторії не вистачає зароблених коштів НСЗУ на зарплату і енергоносії, а Крутівська сільська рада відмовляється надавати субвенцію, то енергоносії амбулаторії, яка здійснює свою діяльність на території іншої громади доводиться сплачувати з місцевого  бюджету Лосинівської громади, що є не зовсім правильно.

Галицька амбулаторія влітку залишилась без сімейного лікаря, тому фінансування доводиться здійснювати за рахунок коштів, зароблених Лосинівською амбулаторією та коштів місцевого бюджету. Станом на звітну дату з мешканцями сіл, Галиця, Світанок, Яхнівка укладено 680 декларацій.

На даний час завершуються роботи по підготовці медичних закладів до опалювального періоду. Головне завдання -  максимально зменшити залежність від газу. Тому, де можливо, переводимо ФП у адмін приміщення або на електрообігрівачі. Триває процедура встановлення в Лосинівській амбулаторію ЗПСМ твердопаливного котла.

У Лосинівській амбулаторії ЗПСМ проведений поточний ремонт приміщення та  протирадіаційного укриття, проводились поточні ремонти фельдшерських пунктів.

За рахунок гуманітарної допомоги посилено базу забезпечення медичними препаратами, отримано 7 кисневих концентраторів, гемато-аналізатор, генератор.

План профоглядів мешканців громади на 2022 рік не розроблявся. Спільно із закладами освіти, культури  проводились заходи з просвітництва та популяризації здорового способу життя.

Розпочата робота над розробкою плану покращення послуги первинної медицини в громаді, проведено 2 засідання робочої групи.

Більшість населення громади послуги вторинної медицини отримує в КНП Ніжинська центральна районна лікарня. Тому на звернення керівництва лікарні для її утримання, а саме оплати енергоносіїв у цьому році з місцевого бюджету була передана субвенція у сумі 300 тис. грн. та 376 тис. грн. на утримання рентген – та стоматологічного кабінету.

Культурні послуги в громаді забезпечують

 - 14 клубних закладів

 - 1 клуб-бібліотека

 - 13 бібліотек

 - 1 музей

На базі бібліотек у селах Перемога та Галиця працюють інформаційно-дозвіллєві центри.

Ремонтні роботи на початок року були проведені у Терешківському клубі за фінансової підтримки ФГ Терешківське.

До Інтернет-мережі підключені 5 закладів культури, але оргтехніку в користуванні мають лише дозвіллєві центри в Перемозі і Галиці.

         Повномаштабна війна суттєво вплинула на роботу закладів культури в громаді, переформатувавши основний вид діяльності – розважальний, на інші, не притаманні культурі заняття. Проте, не зважаюч на те, що працівники культури переведені на неповний робочий день, скорочені сумісники заходи провдяться і активно висвітлюються в мережі ФБ. Це  благодійний концерт до Дня Конституції України, прозаїчний дебют (написання доробку) «Моє казкове життя!» до Всесвітнього дня писемності, конкурс малюнків до Дня батька, тренінги «Як надати першу медичну допомогу» та інші.  Зараз працівники культури активно включились в акцію «Наша допомога ЗСУ» - плетіння сіток, виготовлення окопних свічок, збір теплих речей і смаколиків для ЗСУ.  

 

Соціальний захист населення – у цьому році один з найбільш навантажених напрямків роботи. З квітня поточного року взято на облік більше 1161 особа ВПО. На звітну дату знято з обліку 630 осіб. Залишається на реєстрації 531 особа.  

Всього по Лосинівській ТГ загальна кількість одержувачів соціальних виплат 3358. Субсидій – 1456, пільги – 820, допомоги (24 види) -  551 одержувач.

Також відділом соціального захисту  ведеться облік груп населення, які потребують соціальної підтримки, зокрема, учасників АТО/ООС – 65 чоловік, афганці – 24, інваліди війни – 2, інв. армії – 1, чорнобильці – 87

На даний час в лавах ЗСУ перебувають 102 мешканці громади, у більшості з яких вдома залишились родини, які також потребують нашої уваги і соціальної підтримки. Також опікуємось родинами загиблих в АТО/ООС – їх у нас 4, та, нажаль, 2 родини, які втратили своїх годувальників уже внаслідок повномасштабного вторгнення.

З метою соціальної підтримки категорійних верств населення в громаді затверджена та діє «Програма соціального захисту населення», відповідно до якої матеріальну допомогу отримали 82 мешканці громади на загальну суму 97 тис. грн., також до Дня захисників та захисниць України виплачена щорічна одноразова грошова винагорода учасникам АТО/ООС у розмірі 500 грн. на особу на  суму 32 тис. грн., родини загиблих в АТО/ООС отримують щоквартальні виплати у розмірі 3 000 грн. Всього за програмою використано 127 тис. грн.

     Соціальну допомогу одиноким громадянам похилого віку та родинам, які опинились в СЖО надає Центр надання соціальних послуг. В якому послугу «догляд вдома» здійснюють 29 соціальних робітників на обслуговуванні в яких перебуває 301 особа. Триває процес заготівлі дров для категорійного населення, яке користується твердим паливом.

Структурним підрозділом ЦНСП Лосинівської селищної ради є Соціальний заклад «Гуртожиток Турбота» в якому зараз проживають 4 особи, а послуги їм надають 7 працівників. За 9 місяців мешканцями гуртожитку сплачено коштів на суму 270 тис. грн, а на утримання використано 583 тис. грн. Відповідно утримання такого закладу для громади є фінансово обтяжливим. 

При ЦНСП працює фахівець з соціальної роботи. Під  соціальним супроводом перебуває 10 сімей. Також центр надання соціальних послуг працює з внутрішньо-переміщеними особами. На звітну дату в громаді фактично проживають 118 внутрішньо переміщених осіб, з них 31 дитина

У 3 кварталі громада отримала гуманітарну допомогу від БФ Маши Єфросиніної – набори продуктів для дітей віком від 6 місяців до 1,5 року – 20 шт., продуктові набори від БФ Фонд Рональда-Макдональда за сприяння В.Зуба – продуктові набори 470 шт., засоби гігієни і дитяче харчування (напої) від В.Зуба, продуктові набор від ГО World central kitchen- США – 815 шт., аптечки від В.Зуба 20 шт., ліки для наповнення аптечок від Аптека ФОП Герасименко. У вересні-жовтні гуманітарна допомога не надходила.

Сформований резерв гумдопомоги для новоприбувших ВПО та потребуючих мешканців громади (продукти, засоби гігієни, миючі засоби, ліки).

       Зараз в громаді продовжують роботу дві  місцеві  пожежні  охорони Лосинівська 11 працюючих (24 виїзди), та Галицька  6  працюючих (9 виїздів).

Триває робота по підготовці найпростіших укриттів та споруд подвійного призначення в  закладах освіти  і  для  населення громади. Більшість робіт вже проведено, залишаються питання по дооснащенню укриттів: генератори, автономні джерела освітлення. Наразі в громаді актовані і дозволені до використання 15 укриттів, з переліком яких можна ознайомитись на сайті громади в рубриці «Цивільний захист».

Вивчається питання облаштування системи сповіщення мешканців громади про сигнали повітряної тривоги.

         Під час активних бойових дій та території громади були нанесені не значні пошкодження інфраструктурі, а також постраждало 31 домогосподарство в селах Терешківка, Галиця, Станція Лосинівська та селищі Лосинівка. Наразі робота інфраструктурних об’єктів відновлена, пошкодження приватних  домогосподарств актовані та передані у відповідні органи. 22 постраждалі мешканці, за особистими заявами, отримали одноразову фінансову допомогу з місцевого бюджету, деякі отримували допомогу будівельними матеріалами. Процес відновлення пошкоджених будинків ще триває, у цьому напрямку співпрацюємо з благодійними фондами та громадськими організаціями.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь