A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лосинівська територіальна громада
Чернігівська область, Ніжинський район

ЗВІТ СЕЛИЩНОГО ГОЛОВИ ПРО РОБОТУ РАДИ ТА ЇЇ ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ЗА 2022 РІК

Дата: 20.02.2023 16:37
Кількість переглядів: 219

 

Цей рік був роком випробувань для всіх нас – тестуванням на мужність та терпіння, відповідальність та віру в  єдність українського народу.

Після 24 лютого, з початком повномасштабного воєнного вторгнення росії в Україну, все змінилося в нашому житті. Вмить були зламані всі плани. Діти не пішли до школи, дорослі на роботу, до військомату вишикувалась черга. Закрилися підприємства, магазини, об’єкти сфери обслуговування.

Обставини воєнного часу  змусили  всіх мобілізуватися і шукати альтернативні шляхи виходу зі складних ситуацій. І я вдячний усім мешканцям громади за  активну громадську позицію, небайдужість, силу духу та вірність  інтересам громади та України.

Ми навчилися жити під звуки сирен, допомагати тим,  кому гірше, працювати кожний на своєму фронті, наближаючи перемогу.

Сьогодні наші воїни показують просто неймовірні результати в боротьбі з російськими окупантами. Звільняють кілометр за кілометром, місто за містом, вибивають ворога з української землі. Завдяки збройним силам наша Лосинівська територіальна громада має змогу працювати та підтримувати армію.

Як жила та працювала громада під час повномасштабного вторгнення, які пріоритети в роботі – сьогодні  я прозвітуюсь перед вами, перед нашою громадою.

        Цей звіт є підсумком не лише моєї роботи, а й роботи величезного колективу депутатів, членів виконавчого комітету, працівників виконкому селищної ради, старост і працівників старостатів, керівників та працівників підприємств, установ та організацій громади, які докладали зусиль щоб мешканці Лосинівської громади відчули підтримку в складних умовах воєнного стану.

        Бюджет

Бюджет – це основа діяльності будь-якої громади. Від наповнення казни залежить функціонування та діяльність, розвиток та майбутнє громади. Лосинівська селищна рада постійно в пошуку нових джерел надходжень до бюджету, щоб механізм утримання громади не сповільнював роботу, а набирав обертів.

Аналізуючи бюджетні показники за 2022 рік ми маємо:

  • 33 млн. 732 тис. грн. по доходах загального фонду бюджету без урахування трансфертів ( 89 % до уточнених планових показників),
  • 66 млн. 263 тис. грн. з урахуванням офіційних трансфертів (94 % до уточнених планових показників), що в порівннянні з 2021 роком менше  на 7 млн. 301 тис. грн., або на 10%.
  • 62 млн. 860 тис. грн. по видатках (87 % від уточнених планових показників).

Залишки коштів загального фонду місцевого бюджету становлять:

  • на початок 2022 року – 3 млн. 660 тис. грн.
  • на кінець 2022 року – 6 млн. 824 тис. грн. 

Залишки коштів спеціального фонду місцевого бюджету становлять:

  • на початку року – 379 тис. грн.,
  • на кінець року – 496 тис. грн.

  Основними формуючими джерелами доходів загального фонду бюджету громади стабільно є податок на доходи фізичних осіб ( 32,5 %) та єдиний податок (9,9 %),  плата за землю склала  (6,9 %), а також міжбюджетні трасферти. Більш докладно про них ви почуєте у звіті начальника фінансового відділу «Про виконання селищного бюджету за 2022 рік», який буде заслуханий після мого звіту.

За  2022 рік здійснено 62  млн. 860 тис. грн. видатків загального фонду селищного бюджету, з них:

  • державне управління – 9 млн. 705 тис. грн.;
  • освіта – 37 млн. 791 тис. грн.;
  • охорона здоровя – 6 млн. 421 тис. грн.;  
  • соціальний захист та соціальне забезпечення – 3 млн. 999 тис. грн.;
  • культура і мистецтво – 1 млн. 972 тис. грн.;
  • фізична культура і спорт – 27 тис. грн.;
  • житлово-комунальне господарство – 882 тис. грн.;
  • інша діяльність – 1 млн. 735 тис. грн.;
  • міжбюджетні трансферти 329 тис. грн.

        Благоустрій

  Питання благоустрою є одним із пріоритетним у роботі селищної ради, адже зовнішній вигляд Лосинівки та старостинських округів є візитною карткою об’єднаної громади. Значний обсяг роботи по благоустрою виконують комунальні підприємства «Промінь» та «Благоустрій». Також при кожному старостаті є працівник з благоустрою. Влітку вони займались косінням трави та благоустроєм населених пунктів, а в осінньо-зимовий період заготівлею дров. Комунальними підприємствами заготовлені та завезені дрова 23-м родинам в Лосинівці, Перемозі, Станції Лосинівська та Світанку, а також в Світанківську та Шатурську школи, Перемозький, Галицький, Сальненський старостати та Лосинівський МРЦ. Всього заготовлено та розвезено 48 причепів дров.

Протягом року КП «Промінь» надано послуг на 791 тис. грн., фінансова підтримка з місцевого бюджету склала 200 тис. грн. Сплачено податків 138,2 тис. грн. На кінець року підприємство спрацювало майже в нуль, збитки склали 2 тис. грн.

КП «Благоустрій» надано послуг на 289,5 тис. грн., фінансова підтримка з місцевого бюджету 200 тис. грн.,  сплачено податків 71,8 тис. грн. Збитковість 2 тис. грн.

Для КП «Промінь» за кошти місцевого бюджету було закуплено насос на суму 29 тис. грн., а також проводились ремонтні роботи водогону коштами підприємства.

За 2022 рік з місцевого бюджету по програмі «Благоустрій»  використано 482 тис. грн. Роботи з видалення дерев, розчистки доріг від снігу, скошування трави, заготівля дров  проводились комунальним підприємством в селах Шатура, Світанок, Галиця, Леонідівка, Шняківка, Гармащина, Перемога, Станція Лосинівська, Сальне та селищі Лосинівка.

Також зусиллями працівників  старостатів, комунальних установ проводились поточні ремонти закладів, облаштовувались найпростіші укриття, ремонтувались пам’ятники та обеліски, косились газони, проводився благоустрій  кладовищ, вулиць, центрів населених пунктів громади.

 Підтримувати благоустрій в громадах активно допомагали і сільськогосподарські підприємства. Це допомога у заготівлі дров, придбання паливно-мастильних матеріалів, розчистка доріг від снігу, розчистка кладовищ та обочин доріг від порослі, завезення піску на кладовища, облаштування укриттів цивільного захисту. Найбільшу допомогу в цьому напрямку надавали СТОВ «Рід», СПОП «Ксена», ФГ «Терешківське», ТОВ «Агронадія».

 Дорожня інфраструктура в громаді суттєвих змін не зазнала. За кошти субвенції з державного бюджету обласному бюджету відремонтовано дорогу Талалаївка-Лосинівка-Сальне-Шняківка на загальну суму 2 млн. 284 тис. грн. (зокрема 380 м. суцільного покриття при в’їзді в с. Шняківка, а решта ямковий ремонт) та дорогу Носівка-Лосинівка- В.Дорога ямковий ремонт на суму 447 тис. грн.

Послуги з вивезення сміття надавало КП «Промінь». Протягом року централізований вивіз сміття здійснювався на території смт. Лосинівка та с. Погребець.

Безпека та правопорядок

З початком повномасштабної агресії росії проти України, Лосинівська громада стикнулась з новими безпрецедентними безпековими викликами: ворожими обстрілами та жертвами серед цивільних людей, руйнуванням будівель та критичної інфраструктури, загрозою техногенних катастроф, доступом до продовольства та питної води. Реагування на безпекові виклики в умовах війни та воєнного стану стало фундаментальною потребою нашої громади.

Рішенням виконавчого комітету створене Добровільне формування цивільного захисту у складі 24 осіб. Розроблені маршрути евакуації населення, встановлені пукти збору, обліковано транспортні засоби.

Триває робота по підготовці найпростіших укриттів та споруд подвійного призначення в  закладах освіти  і  для  населення громади. Більшість робіт вже проведено, залишаються питання по дооснащенню укриттів: генератори, автономні джерела освітлення. Наразі в громаді актовані і дозволені до використання 15 укриттів, з переліком яких можна ознайомитись на сайті громади в рубриці «Цивільний захист».

Працює «Поліцейська станція» та дільничний офіцер громади. Для безпеки дорожнього руху та запобігання злочинам і шахрайству в попередні роки в смт. Лосинівка було встановлено 6 камер спостереження, на обслуговування та ремонт яких у 2022 році витрачено 48 тис. грн.

Питання техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій розглядаються на засіданнях Комісії ТЕБ та НС. У 2022 році проведено 14 таких засідань.

         Вивчається питання облаштування системи сповіщення мешканців громади про сигнали повітряної тривоги.

    З метою запобігання надзвичайним ситуаціям на території Лосинівської селищної ради функціонує 2 місцеві пожежні команди, які утримуються за кошти місцевого бюджету. Штат лосинівської пожежної команди налічує 11 чоловік, у обслуговуванні яких знаходиться 2 пожежні автомобілі, галицька команда налічує 6 чоловік і 1 автомобіль.  Обома командами за звітній рік було здійснено 38 виїздів на пожежі (29 і 9 відповідно). На утримання пожежних команд було використано 1 688 716 грн.,  зокрема на заробітну плату з нарахуванням  – 1 658 000 грн., на оплату комунальних послуг – 7 000 грн.

       За ініціативи наших мешканців громади –  працівників Оболонського РУ ДСНС України у м. Києві, бійцям Лосинівської МПО було надано гуманітарну допомогу – спецодяг. Але варто зазначити, що наші місцеві пожежні команди потребують значного покращення матеріально-технічної бази, обладнання, спецодягу та взуття.

Соціальний захист

Одним з пріоритетних напрямків роботи селищної ради – є соціальний захист населення, і особлива увага тут приділялась мешканцям похилого віку та вразливим категоріям громадян. Загальна чисельність населення в громаді станом на січень 2023 року складає 9 157  чоловік. Померло протягом року 199 чоловік, народилась 27 дітей, взяла шлюб 1 пара. Зареєстровано 495 внутрішньо переміщених осіб, фактично проживають в громаді 99 осіб.

Всього по Лосинівській ТГ загальна кількість одержувачів соціальних виплат 3358. Субсидій – 1456, пільги – 820, допомоги (24 види) -  551 одержувач.

Також відділом соціального захисту населення  ведеться облік груп населення, які потребують соціальної підтримки, зокрема, учасників АТО/ООС – 65 чоловік, афганці – 23, інваліди війни – 2, інв. армії – 1, чорнобильці – 79, ВПО – 58 родин, в яких 20 дітей.

На даний час в лавах ЗСУ перебувають 138 мешканців громади, у більшості з яких вдома залишились родини, які також потребують нашої уваги і соціальної підтримки. Також опікуємось родинами загиблих в АТО/ООС – їх у нас 4, та, нажаль, 2 родини, які втратили своїх годувальників уже внаслідок повномасштабного вторгнення.

З метою соціальної підтримки категорійних верств населення в громаді затверджена та діє «Програма соціального захисту населення», загальний обсяг фінансування якої склав 316 тис. грн. Відповідно до програми матеріальну допомогу отримали 94 мешканці громади на загальну суму 123 тис. грн., також до Дня захисників та захисниць України виплачена щорічна одноразова грошова винагорода учасникам АТО/ООС на  суму 32 тис. грн., до дня Збройних сил України військвослужбовцям ЗСУ на суму 61 тис. грн.  та ліквідаторам аварії на ЧАЕС на суму 39 500 грн. у розмірі 500 грн. на особу.  Родини загиблих в АТО/ООС отримують щоквартальні виплати у розмірі 3 000 грн.

Витрати на «Програму фінансування призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку на непрофесійній основі» склали 168, 8 тис. грн., по «Програмі відшкодування витрат за надані комунальні послуги пільговим категоріям громадян» - 20 тис. грн., по «Програмі відшкодування за пільгове залізничне перевезення» - 10 тис. грн., програма по пільговому автоперевезенню не фінансувалася.

Відділ соціального захисту населення підключений до «Інтегрованої інформаційної системи «Соціальна громада» та інтернет порталу «Прихисток».

       Соціальну допомогу одиноким громадянам похилого віку та родинам, які опинились в СЖО надає Центр надання соціальних послуг. В якому послугу «догляд вдома» здійснюють 29 соціальних робітників на обслуговуванні в яких перебуває 298 осіб. До селищного бюджету надійшло 45190 грн. від надання послуг на умовах диференційованої оплати.

Структурним підрозділом ЦНСП Лосинівської селищної ради є Соціальний заклад «Гуртожиток Турбота» в якому зараз проживають 3 особи, а послуги їм надають 6 працівників. За 2022 рік мешканцями гуртожитку сплачено коштів на суму 321,3 тис. грн., а на утримання використано 379 тис. грн.  

При ЦНСП працює фахівець з соціальної роботи. Під  соціальним супроводом перебуває 8 сімей. Також центр надання соціальних послуг працює з внутрішньо-переміщеними особами, родинами учасників АТО/ООС та військовослужбовців ЗСУ.

Станом на 01.01.2023 року в громаді проживає 950 дітей, нараховується 57 багатодітних сімей, а в них 209 дітей. На первинному обліку служби у справах дітей  перебуває 17 дітей сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування. З них 15 дітей в сімейних формах виховання, 2-є в інтернатних закладах. Також на внутрішньому обліку 17 сімей, що опинились в складних життєвих обставинах, в них 38 дітей. 7 сімей, а в них 19 дітей, подані до ювенальної поліції як неблагополучні. Також в громаді проживають 7 родин опікунів/піклувальників (в них 13 дітей) та 2 прийомні сімї.

Службою у справах дітей, фахівцем з соціальної роботи, спільно з педагогічними працівниками та працівниками ювенальної превенції проводиться постійна профілактична робота з такими родинами. Протягом року проведено 11 рейдів, за результатами яких складено 60 актів обстеження умов проживання дітей, з 7 батьками проведена робота щодо попередження відповідальності за порушення прав дітей.

До новорічних та різдвяних свят за кошти місцевого бюджету закуплені солодкі подарунки для категорійних дітей на загальну суму 15 тис. грн.

При виконавчому комітеті селищної ради постійно працює Комісія з питань захисту прав дитини (проведено 11 засідань), Координаційна рада у справах дітей ( 3 засідання), опікунська рада (4 засідання).

Освіта

Освіта є однією з найважливіших сфер життя нашої громади. Протягом року в громаді працювали 10 закладів освіти: 1 гімназія, 5 закладів загальної середньої освіти, 2 дошкільні заклади,  у трьох закладах освіти діють дошкільні підрозділи та 2 заклади позашкільної освіти. З початку 2022-2023 навчального року 8 закладів освіти, а з початку жовтня 9 (крім Галицького ЗДО «Барвінок») - працюють за змішаною формою навчання відповідно до заяв батьків та з врахуванням наявності обладнаних найпростіших укриттів.

Галицький ЗДО «Барвінок», через відсутність укриття, з квітня 2022 року не приймає вихованців. Працівники закладу перебувають на простої, директор переведена на неповний робочий день. З п’ятирічками вихователь працює дистанційно, наскільки це можливо. На сьогодні завершуються роботи по облаштуванню укриття та отриманню дозволів  на його використання.

Триває робота над формуванням спроможної мережі закладів освіти. З 5 закладів загальної середньої освіти лише 1 Лосинівський ЗЗСО є спроможним. Решта закладів потребують значної дотації з місцевого бюджету. В цих закладах у 2022-2023 н.р. маємо 21 неповний клас, на які не розраховується освітня субвенція. Тому питання оптимізації освітніх послуг в малокомплектних школах стоїть дуже гостро.

Загальна кількість здобувачів у закладах загальної середньої освіти – 621, з яких 357 (більше половини) у Лосинівському ЗЗСО. Середня наповнюваність класів по громаді 8,6 учнів ( 2021р. - 11 учнів), при тому що в Лосинівському ЗЗСО вона складає 18,8 (2021 р. - 21,6), а от по  Світанківському ЗЗСО – 5,2 (2021р. - 5,9), а в Галицькому – 5,5 (2021р. -  5,7), Сальненському ЗЗСО – 5,2, в Перемозькому ЗЗСО – 5,7, в Шатурській гімназії – 4,3. Відповідно і вартість утримання 1 учня також значно відрізняється. Всього на освіту протягом 2022 року було спрямовано 37млн. 931 тис. грн., з яких 17 млн. 838 тис. грн. - кошти місцевого бюджету.

У дошкільних закладах та дошкільних структурних підрозділах зареєстровані 134 дитини. Завантаженість закладів дошкільної освіти становить 60 дітей на 100 місць. До того ж як тільки починається осінньо-зимовий період відвідуваність різко падає. Навіть у Лосинівському ЗДО, де найбільша кількість вихованців (73) відвідуваність в цей період складає 15-20 дітей, тобто по 4-5 дитини в групі при повноцінному функціонуванні закладу. І над цим також треба задумуватись.

В 2022 році реорганізовано шляхом ліквідації Лосинівську початкову школу, зменшено кількість годин і гуртків у Лосинівському ЦДЮТ, скорочено структуру закладу. Призупинено діяльність дошкільного підрозділу в Світанківському ЗЗСО, п’ятирічки працюють дистанційно з вихователем ЗДО «Барвінок».

Лосинівський міжшкільний ресурсний центр продовжує співпрацю з Талалаївською та Макіївською громадами і на 2022-2023 н.р. має 87 учнів (проти минулорічних 79),  з них Лосинівська ТГ – 68 учнів.

Усі заклади освіти підключені до мережі Інтернет. У вересні від обласного управління освіти  відділ освіти отримав 26 ноутбуків, які розподілені між усіма навчальними закладами . За кошти місцевого бюджету були закуплені меблі для НУШ (парти та шафи) для Лосинівського ЗЗСО на загальну суму 59 тис. грн.

 Також за кошти селищного бюджету проведено ремонт кабінету логопеда та бібліотеки в Лосинівському ЗЗСО на суму 50 тис. грн.

Капітальні ремонти у закладах освіти не проводились. Проте поточні ремонтні роботи були проведені в усіх закладах освіти. Протягом 2022 року  основні кошти і зусилля працівників закладів, батьків, сільгосппідприємств були спрямовані на облаштування найпростіших укриттів.

Протягом звітного періоду до навчальних закладів підвозились 145 здобувачів освіти та вихованців ЗДО. Підвіз здійснювався 5 шкільними автобусами з 13 населених пунктів. Парк шкільних автобусів не оновлювався, але проводились поточні ремонти, закуповувались запчастини, паливно-мастильні матеріали. На це, відповідно до потреб, з місцевого бюджету було витрачено 234 тис. грн.

Протягом року в закладах освіти було організовано гаряче харчування, яким було охоплено 75% учнів шкіл та 100% вихованців ЗДО і дошкільних підрозділів. На харчування учнів шкіл було використано 179 тис. грн., у дошкільних закладах – 54 тис.  грн. У школах вартість харчування складала 20 грн. Учні 1-4 класів харчувалися за кошти місцевого бюджету (50%) та кошти батьків (50%), учні 5-11 класи - за батьківські кошти. В закладах дошкільної освіти та дошкільних підрозділах вартість харчування коливалась від 32  до 37 грн. (місцевий бюджет від 12,50 грн. до 19.50 грн.). Пільгові категорії дітей харчувалися за кошти місцевого бюджету (100%), лише діти з багатодітних сімей та діти, батьки яких проходять службу в особливий період воєнного стану в лавах ЗСУ або загинули внаслідок збройної агресії російської федерації звільнені від батьківської плати за харчування на 50%.

У зв’язку з вторгненням рф на територію України та поширенням COVID-19, участь команд та спортсменів Лосинівської громади у спортивних змаганнях різних рівнів було відмінено. На початку 2022 року, в лютому, на базі Лосинівського закладу загальної середньої освіти було проведено волейбольний Турнір до Дня Пам’яті Героїв Небесної Сотні серед спортивних команд громади та запрошених гостей із Крутівської ТГ. За ініціативи депутата Лосинівської селищної ради Ігоря Лаврінця влітку проводився Чемпіонат громади з міні-футболу 2022 серед команд громади та сусідніх населених пунктів.

Також команди Лосинівської територіальної громади брали участь у змаганнях з міні-футболу в м. Ніжин.

      Триває робота відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту у розробленні заходів щодо сприяння самореалізації молоді, підтримки сім’ї, забезпечення гендерної рівності. Вже традиційно випускники 11 класів отримують подарунки від селищної ради у вигляді USB флеш накопичувачів. Не винятком став і 2022 рік. Пам’ятні подарунки отримали 34 випускники на загальну суму 7,8 тис. грн.  З метою підтримки обдарованої учнівської молоді в кінці року були підведені підсумки участі наших учнів в конкурсах, олімпіадах. Переможців і призерів було відзначено Подяками селищного голови та солодкими подарунками. Солодкі подарунки отримали і відмінники у навчанні. Всього було відзначено 38 учнів на загальну суму 3,8 тис. грн.

      Відповідно до «Програми виплати одноразової допомоги дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування після досягнення ними 18-річного віку» затверджено 5430 грн. З них виплачено допомогу одній дитині в сумі 1810 грн., так як 2-є інших на даний час перебувають за кордоном.

 

Охорона здоров’я

 

У період пандемії та з початком повномасштабного воєнного вторгнення росії   в Україну кожен із нас відчув цінність надання якісних медичних послуг, тому розвиток медичної сфери у Лосинівській громади є одним із пріоритетних напрямів.

Послуги первинної медицини в громаді надає Лосинівський центр первинної  медико-санітарної допомоги, а саме:  Лосинівська та Галицька амбулаторія ЗПСМ та 12 фельдшерських пунктів. Утримання всіх фельдшерських пунктів в селах громади, оплата роботи частини медичних працівників амбулаторій, а також енергоносії здійснюється з місцевого бюджету. Так за 2022 рік з місцевого бюджету надано Центру 3 983,7 тис. грн. З них на фінансову підтримку закладу 3 914 380 грн. (заробітна плата і енергоносії), на програму «Медичного забезпечення хворих у разі амбулаторного лікування» 38, 6 тис. грн., на програму «Забезпечення інвалідів технічними засобами» - 30,7 тис. грн.

Галицька амбулаторія влітку залишилась без сімейного лікаря, тому фінансування доводиться здійснювати за рахунок коштів, зароблених Лосинівською амбулаторією та коштів місцевого бюджету. Всього з лікарями Лосинівської амбулаторії укладено 5 731 декларацію. Зокрема з мешканцями сіл Галиця, Світанок, Яхнівка укладено 814 декларацій.

В  Лосинівській амбулаторію ЗПСМ за кошти місцевого бюджету встановлено твердопаливний котел, який вже запущений в роботу. Видатки на його закупівлю та встановлення склали 459,1 тис. грн.  

У Лосинівській амбулаторії ЗПСМ проведений поточний ремонт приміщення та  протирадіаційного укриття, проводились поточні ремонти фельдшерських пунктів. Запущено в роботу 3 нових прилади: 2 аналізатори сечі та прилад для визначення гемоглобіну.

За рахунок гуманітарної допомоги посилено базу забезпечення медичними препаратами, отримано 7 кисневих концентраторів, 2  генератори.

Розпочата робота над розробкою плану покращення послуги первинної медицини в громаді, проведено 2 засідання робочої групи.

Більшість населення громади послуги вторинної медицини отримує в КНП Ніжинська центральна районна лікарня. Тому на звернення керівництва лікарні для її утримання, а саме оплати енергоносіїв у цьому році з місцевого бюджету була передана субвенція у сумі 300 тис. грн. та 452 тис. грн. на утримання рентген  та стоматологічного кабінету.

 

Культурні послуги

 

Надання культурних послуг в громаді забезпечують 27 закладів культури. З них: 2 будинки культури, 12  клубних закладів, 1 клуб-бібліотека, 13 бібліотек, 1 музей.

На базі бібліотек у селах Перемога та Галиця працюють інформаційно-дозвіллєві центри, які надають не лише культурні послуги, а й є центрами інфорування населення, місцями проведення навчань, зустрічей, лекцій з різних питань життєдіяльності сіл.

З 1 листопада 2022 року призупинено прийом відівдувачів у Світанківському історико-краєзнавчому музеї україно-чесько-словацької дружби у звязку з проведенням реекспозиції.

Ремонтні роботи на початок року були проведені у Терешківському клубі за фінансової підтримки ФГ Терешківське.

До Інтернет-мережі підключені 5 закладів культури, але оргтехніку в користуванні мають лише дозвіллєві центри в Перемозі і Галиці.

         Не  зважаюч на те, що працівники культури переведені на неповний робочий день, скорочені сумісники, заходи проводились і активно висвітлювались в мережі ФБ. Це  благодійний концерт до Дня Конституції України, прозаїчний дебют (написання доробку) «Моє казкове життя!» до Всесвітнього дня писемності, конкурс малюнків до Дня батька, тренінги «Як надати першу медичну допомогу», заходи до дня захисників і захисниць України, вшанування ліквідаторів аварії на ЧАЕС та інші.  Також працівники культури активно лодучились до акції «Наша допомога ЗСУ» - плетіння сіток, виготовлення окопних свічок, збір теплих речей і смаколиків для ЗСУ. 

Транспортне забезпечення

У транспортному сполученні змін не відбулось, щоправда перевізники за власним рішенням скоротили кількість рейсів мотивуючи це їх  нерентабельністю. Громадський транспорт працює на основі договорів з приватними перевізниками. Охоплено 10 населених пунктів.  На колективні звернення мешканців сіл Сальне, Садове, Шняківка, Терешківка продовжується пошук перевізника на маршрут Ніжин-Терешківка, на жаль поки що безрезультатно. 11 сіл громади не мають транспортного сполучення з центральною садибою. За інформацією Ніжинської РВА поки йде війна покращення марно очікувати.

Земельні ресурси

Загальна площа земель Лосинівської громади складає 35 564, 534 га. Сільськогосподарські угіддя в громаді складають 19 495,6849 гектарів. Це - майже 55 відсотків загальної площі громади.  Протягом звітного періоду Лосинівською селищною радою надано:

- 12 дозволів на складання технічної документації для будівництва і обслуговування житлових будинків;

- 99 дозволів на розробку проекту відведення земельної ділянки  для ведення особистогоо селянського господарства;

- 23 дозвів на виготовлення документації на встановлення відновлення меж земельних діяльнок паїв;

- затвердження технічної документації  для ведення особистого селянського господарства – 51;

- затвердження проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок – 76;

-  затвердження технічної документації на земельну частку пай – 38;

- припинення права користування земельними  ділянками – 12.

Відповідно до договорів оренди, які укладені Лоснівською селищною радою, в оренді знаходиться 1 тис. 641 га.

 Актуальним для громади залишається питання проведення повного аудиту земель.

Регуляторна діяльність

Рішенням 21 (позачергової) сесії Лосинівської селищної ради 8 скликання від 22.11.2022 року було затверджено «План діяльності з підготовки регуляторних актів Лосинівської селищної ради на 2023 рік», який оприлюднений на сайті селищної ради у визначені законодавством терміни.

Згідно плану було розглянуте питання «Про затвердження місцевих податків і зборів» та прийняте рішення на 19 (позачерговій) сесії Лосинівської селищної ради 8 скликання від 12.07.2022 року. По інших питаннях плану рішення не приймались. Позапланово питання, які потребують дотримання регуляторної процедури не розглядались.

 

Грантова діяльність та міжнародна співпаця

Щодо виконання заходів плану соціально-економічного розвитку громади по напрямку «Забезпечення економічного розвитку громади шляхом ефективного використання ресурсного потенціалу та підтримки підприємництва» на початку року спільно з програмою «DOBRE» була відкрита «Агенція  місцевого розвитку з коворкінг простором», але активно запрацювати так і не встигла. Зараз, через відсутність керівника, робота агенції призупинена.

Через початок активних воєнних дій на всій території України не реалізовувались і інші проекти Програми МЕР: «Створення бізнес-парку» та «Розроблення бренду громади», оскільки на даний час є неактуальними. Протягом 2023 року плануємо розробку нових проектів. Один з яких облаштування торгівельних майданчиків за фінансової підтримки програми «DOBRE».

Щодо інвестицій, то в поточному році це було мультимедійне  обладнання  від ЮНІСЕФ для Лосинівського ЗЗСО на суму 109 тис. грн., а також 2 генератори за сприяння Чернігівської ОВА, один з яких переданий на Лосинівський ЦПМСД, а другий КП «Промінь».

 

 Гуманітарна допомога

    З 7 березня по 31 березня 2022 року Лосинівська громада була окупована російськими загарбниками. Вижити в цих важких умовах кожному населеному пункту допомагали підприємці,  керівники сільгосппідприємств, депутати селищної ради, працівники установ та небайдужі жителі, які доставляли продукти харчування, ліки, промислові товари та все необхідне. Волонтери допомагали бійцям на фронті, землякам у підрозділах Територіальної оборони, хворим,  внутрішньо переміщеним особам  і тим, хто потребував підтримки у такий непростий для країни час. Щиро дякую всім волонтерам за підтримку нашої громади!

        Окрема подяка народному депутату України Валерію Зубу та БФ «Підтримаємо добрі справи» під керівництвом Інни Зуб, народному депутату Анатолію Гуньку, депутатам Ніжинської районної ради Станіславу Ременюку, Інні Горобей, Юлії Кабриль, депутатам селищної ради Наталії Кошарній, Володимиру Топольському, Валерію Калініченку, Володимиру Кулику, Вірі Давиденко, Ользі Яременко, Григорію Макаренку, Миколі Чуприні, Віталію Осипенку, Володимиру Мозговому, Івану Ярині, членам виконавчого комітету Олені Білан, Вячеславу Івашину, Надії Сердюк, старостам  та працівникам селищної ради.

       Починаючи з квітня місяця громада отримувала гуманітарну допомогу від держави, громадських організацій, благодійних фондів, народних депутатів. Розподілом гуманітарної допомоги займається «Гуманітарний штаб», який створений розпорядженням селищного голови № 38 від 23.04.2022 року. Переважно гуманітарна допомога надходила у вигляді продуктів харчування,  засобів гігієни та миючих засобів. Також було дитяче харчування, ємності та фільтри для води, одяг та взуття бувше у вжитку, ковдри, посуд, постільна білизна для ВПО, монітори бв, ліки, аптечки, 2 генератори.

В громаді сформований резерв гуманітарної допомоги для новоприбувших ВПО та потребуючих мешканців громади (продукти, засоби гігієни, миючі засоби, ліки). А також резерв з продуктів тривалого зберігання.

 На виконання програми Президента України «Пункти незламності» в громаді відкрито  два «Пункти незламності».

  Депутатський корпус, виконавчі органи селищної ради

   Лосинівська селищна рада VІІІ скликання працює у складі 22 депутатів. За звітний період проведено 7 пленарних засідань сесій селищної ради, 22 засідань постійних депутатських комісій, за результатами яких прийнято 519 рішень.

       Виконавчий комітет, який сформований у складі 20 осіб, за 2022 рік провів 15 засідань, на яких прийнято 260 рішення. Усі розглянуті питання стосувалися повноважень виконавчого комітету, зокрема благоустрою, фінансово-бюджетної дисципліни, коригування адреси об’єктам нерухомого майна, квартирного обліку, опіки та піклування, надання одноразових матеріальних допомог, соціальних послуг тощо.

У зв’язку з карантинними обмеженнями та введенням воєнного стану загальні збори громадян за місцем проживання (сходи сіл) у 2022 року не проводились.

Протягом звітного періоду виконавчим комітетом Лосинівської селищної ради, старостатами проводилась системна робота  щодо забезпечення  виконання вимог Закону України  „Про звернення громадян”. Всього до селищної ради надійшло 6139 звернень, з них 5941 на особистому прийомі у селищного голови, секретаря ради, секретаря виконкому, старост, керівників структурних підрозділів. Аналізуючи кількість звернень, що надішли до Лосинівської селищної ради у 2022 році, слід зазначити, що загальна кількість звернень у порівнянні з відповідним періодом минулого року зменшилась на 3475 звернення, що пов’язано з повномасштабним вторгненням російської федерації на територію України, тимчасовою окупацією населених пунктів громади, міграцією мешканців громади. Питання, що викладені у 60% звернень, вирішені позитивно.  Відмов у задоволенні звернень 2 % (що на 1,8% більше, ніж за минулий рік), вони були пов’язані із неможливістю, згідно чинного законодавства, задовольнити заяву на призначення пільги, субсидії, надання земельної ділянки чи матеріальної допомоги. Надано усні роз’яснення по 1192 звернення.

Секретарем селищної ради вчинено 490 нотаріальні дії, видано 54 довіреностей, 208 довідок. Старостами та діловодами  в старостинських округах видано 2759 довідок, складено 175 актів обстеження матеріально-побутових умов, вчинено 365 нотаріальних дій, видано 79 довіреностей.

У виконавчому комітеті селищної ради зареєстровано 3322 документів вхідної кореспонденції та 1671 – вихідної. Налагоджено роботу по організації контролю за виконанням документів. Так, у звітному періоді на контроль поставлено 509 документи.

Державним реєстратором опрацьовано 2632 звернень. Здійснено 249  дій з реєстрації прав на нерухоме майно. Надано 300 консультацій. В 2022 році зменшились надходження від надання адміністративних послуг. Так за  звітний період від адмінпослуг надійшло 309,5  тис. грн., тоді як в 2021 це було 2 млн. 694 тис. грн. Така різниця виникла внаслідок неможливості роботи з державними реєстрами протягом тривалого періоду.

Протягом звітного періоду діяльність селищної ради постійно висвітлювалась на офіційному сайті громади та в мережі ФБ, а також друкувалась у «Віснику Лосинівської громади». На сайті розміщено 280 власних публікацій, 40 оголошень, 48 привітань з державними та професійними святами. Щомісячно готувалися та оприлюднювались на сайті комунікаційні плани.

Постійно ведеться оновлення рубрик сайту. Оприлюднюються рішення сесій, виконкомів та інші нормативні документи.

Працівниками апарату виконавчого комітету опрацьовано та підготовлено відповіді на 45 запити на інформацію.

Кадрова робота велася начальником загального відділу організаційно-кадрової роботи та інформаційної діяльності. Розроблено та затверджено структуру виконавчих органів. Гранична чисельність – 73 чоловік, фактично працюючих – 66. Кількість працівників по установах селищної ради – 432.

Організовано та проведено щорічну оцінку виконання посадовими особами  місцевого самоврядування покладених на них обов’язків для 24 посадовців. Також було атестовано 17 посадових осіб місцевого самоврядування.

         Протягом звітного періоду було підготовлено 141 розпорядження селищного голови з особового складу, 105 розпоряджень селищного голови з основної діяльності, 240 розпоряджень про відпустки, видано 789 довідок різного характеру, з них 104 довідки-характеристики.

Економіка та підприємництво

Основу економіки громади стабільно становить агровиробництво. Найбільшими користувачами агроугідь є ПП «Агропрогрес», СПОП «Ксена», СТОВ «Рід», ФГ «Агро-Хорс», ТОВ «Агронадія», ФГ «Терешківське – ВО»,  ТОВ «Агрофірма Лосинівська», ТОВ «ім. Прядка». Фактично вони є і найбільшими платниками податків до місцевого бюджету.  Зокрема СПОП «Ксена» сплатили податків у сумі 4 млн.186 тис. грн, в тому числі до місцевого бюджету 3 033 тис. грн.. (обробляють 2 802 га), ТОВ «Агрофірма Лосинівська» загального податку 2 млн. 335 тис. грн., в тому числі до місцевого бюджету 1 659 тис. грн.  (обробляють 1 064 га), ФГ «Терешківське» сплатило 1 028 тис. грн. в тому числі до місцевого бюджету 485 тис. грн. (в обробітку 816 га.). Основні види діяльності – рослинництво. Найбільші площі були засіяні кукурудзою, соняшником, пшеницею. Проте досить активно культивують наші аграрії  сою, а також незначні площі були відведені під  гречку, жито, горох, ріпак.

Тваринництвом займаються в СПОП «Ксена» (свині, вівці),  ТОВ АФ «Лосинівська» (корови).

Середня заробітна плата на крупних підприємства складала 13-14 тис. грн., у фермерських господарствах 7-10  тис. грн.

Не зважаючи на складний рік, і для аграріїв в тому числі, підприємства вкладались у власний розвиток. Зокрема СПОП «Ксена» вклали 28 млн. грн. у розвиток підприємства, «Агрофірма Лосинівська» 2 млн. 887 тис. грн. А також допомагали підтримувати соціально-гуманітарну сферу громади, донатили на збройні сили та допомагали матеріально.

За поточний рік в Лосинівській ТГ збільшилась кількість фермерських господарств. Зокрема в Шатурі активно працюють ФГ «Шатурське», ФГ «Агрополісся», ФГ «Аріадна», ФГ «Ярина-Данина», які обробляють не значні земельні площі, до бюджету ними сплачено близько 200 тис. грн. та надано різного типу допомоги, в тому числі і на ЗСУ на суму близько 300 тис. грн.

В громаді працюють три підприємства з переробки сільськогосподарської продукції - Виробничо-торгове підприємство райспоживспілки “Лосинівський хлібокомбінат”, ТОВ “Лосинівський маслосирзавод”, які є вагомими платниками податку до селищного бюджету (відповідно за 2022 рік надійшло до бюджету від ВТП РСС «Лосинівський хлібокомбінат» 173,7 тис. грн., від Лосинівського маслосирзаводу 657,9 тис. грн. податку).

Зокрема ТОВ «Лосинівський маслосирзавод» за 2022 рік вироблено 225 тонн продукції, реалізовано 223 тонни продукції на суму 27 млн. 712 тис. грн. Сплачено податку на суму 1 100 тис. грн.,  середня заробітна плата на підприємстві складає 11,5 тис. грн. На жаль, через низьку завантаженість підприємства, відсутність сировини та ринків збуту підприємство має більше 7 млн. грн. збитків. При цьому не припиняє надавати безповоротну благодійну допомогу, якої в 2022 році надано на суму 450 тис. грн.

Працює в громаді і виробництво “Лосинівські ковбаси” ФОП Костюченко, які податки до бюджету не сплачують. Щодо цього питання з керівництвом підприємства проводиться відповідна робота.

У порівнянні з 2021 роком 4 платники податків припинили роботу, або змінили місце реєстрації. Натомість протягом 2022 року зареєстровані 30 нових платників податків, які сплатили до місцевого бюджету близько 800 тис.грн.

Одним з  нових платників є військова частина - ****, яка орендує приміщення в с. ------. За грудень місяць від даного платника надійшло 504,7 тис. грн.

У громаді досить розвинена мережа закладів торгівлі:  10 магазинів Лосинівського споживчого товариства, 33 магазини приватних підприємців, а також 4 аптечні пункти та 1 ветеринарна аптека. Працює 2 заклади громадського харчування: кафе «Колос» та «Шоколад».

16 представників місцевого бізнесу, внаслідок руйнування майна та крадіжок товару, зазнали значних збитків в березні поточного року, коли частина населених пунктів була під окупацією. Загальна сума збитків, за інформацією підприємців, склала близько 5 млн. грн. Лише ФГ «Терешківське» було нанесено збитків більш ніж на 1,5 млн. грн.

 

 

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, Лосинівська громада живе у напруженому, але стабільному ритмі. Ми з надією дивимось у майбутнє, віримо, що наші плани здійсняться.

Плани на наступний рік – працюємо на Перемогу!

 

Селищний голова,  Анатолій СТРІЛЕЦЬ!

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь