Лосинівська територіальна громада
Чернігівська область, Ніжинський район

Профілактика гепатиту А: пам’ятка для населення

Дата: 09.11.2023 09:09
Кількість переглядів: 199

Фото без опису

З метою запобігання захворювання на вірусний гепатит А в районі, населенню необхідно знати.

Вірусний гепатит А – це гостре інфекційне захворювання, яке характеризується фекально-оральним механізмом передачі, переважним ураженням печінки і травного каналу. Це захворювання ще називають хворобою Боткіна, жовтухою.

Природна сприйнятність людини висока. Дуже високою є передача вірусу всередині сім’ї.

Вірус стійкий у навколишньому середовищі: за кімнатної температури він може зберігатися протягом кількох тижнів, за температури 40°С – кількох місяців, за температури 100°С руйнується тільки через 5 хвилин. Швидко гине під впливом ультрафіолетового випромінювання та ДЕЗІНФЕКЦІЙНИХ ЗАСОБІВ.

Джерелом інфекції є хвора людина. Виділення вірусу відбувається з випорожненнями. За 2 тижні до появи жовтяниці вірус починає виділятися у навколишнє середовище.

Передається від людини до людини (після контакту з хворим), через воду та харчові продукти, забруднені випорожненням хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил особистої гігієни. Додатковими механічними переносниками є мухи і таргани. Період від зараження до перших ознак хвороби (інкубаційний період) становить 2 – 4 тижні.

У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,5°С протягом перших 2-3 днів, ломота в тілі, можливим першінням у горлі. Хвора людина відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер’ї. На третій день захворювання, сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного пива). Можливе пожовтінням шкіри та склер очей (жовтяниця), а також свербіння шкіри.

Щоб уникнути захворювання рекомендовано:

  • вживати доброякісну питну воду, бажано кип’ячену ;
  • не вживати питну воду з нецентралізованих джерел (колодязів, копанок тощо);
  • не використовувати воду із сумнівних джерел;
  • не вживати продукти, придбані на стихійних ринках;
  • ретельно мити перед вживанням овочі та фрукти та обдавати їх окропом.;
  • дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі;
  • дотримуватись правил особистої гігієни: - мити руки з милом, використовувати деззасоби перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету.
  • використовувати для дітей тільки кип’ячену воду, яку кип’ятити не менше 5 хвилин.

Пам’ятайте!!! Від дотримання вищевказаних правил залежить Ваше здоров’я!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь