Профілактика гепатиту А: пам’ятка для населення
З метою запобігання захворювання на вірусний гепатит А в районі, населенню необхідно знати.
Вірусний гепатит А – це гостре інфекційне захворювання, яке характеризується фекально-оральним механізмом передачі, переважним ураженням печінки і травного каналу. Це захворювання ще називають хворобою Боткіна, жовтухою.
Природна сприйнятність людини висока. Дуже високою є передача вірусу всередині сім’ї.
Вірус стійкий у навколишньому середовищі: за кімнатної температури він може зберігатися протягом кількох тижнів, за температури 40°С – кількох місяців, за температури 100°С руйнується тільки через 5 хвилин. Швидко гине під впливом ультрафіолетового випромінювання та ДЕЗІНФЕКЦІЙНИХ ЗАСОБІВ.
Джерелом інфекції є хвора людина. Виділення вірусу відбувається з випорожненнями. За 2 тижні до появи жовтяниці вірус починає виділятися у навколишнє середовище.
Передається від людини до людини (після контакту з хворим), через воду та харчові продукти, забруднені випорожненням хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил особистої гігієни. Додатковими механічними переносниками є мухи і таргани. Період від зараження до перших ознак хвороби (інкубаційний період) становить 2 – 4 тижні.
У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,5°С протягом перших 2-3 днів, ломота в тілі, можливим першінням у горлі. Хвора людина відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер’ї. На третій день захворювання, сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного пива). Можливе пожовтінням шкіри та склер очей (жовтяниця), а також свербіння шкіри.
Щоб уникнути захворювання рекомендовано:
- вживати доброякісну питну воду, бажано кип’ячену ;
- не вживати питну воду з нецентралізованих джерел (колодязів, копанок тощо);
- не використовувати воду із сумнівних джерел;
- не вживати продукти, придбані на стихійних ринках;
- ретельно мити перед вживанням овочі та фрукти та обдавати їх окропом.;
- дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі;
- дотримуватись правил особистої гігієни: - мити руки з милом, використовувати деззасоби перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету.
- використовувати для дітей тільки кип’ячену воду, яку кип’ятити не менше 5 хвилин.
Пам’ятайте!!! Від дотримання вищевказаних правил залежить Ваше здоров’я!