Лосинівська територіальна громада
Чернігівська область, Ніжинський район

Профілактика гепатиту А: пам’ятка для населення

Дата: 09.11.2023 09:09
Кількість переглядів: 133

Фото без опису

З метою запобігання захворювання на вірусний гепатит А в районі, населенню необхідно знати.

Вірусний гепатит А – це гостре інфекційне захворювання, яке характеризується фекально-оральним механізмом передачі, переважним ураженням печінки і травного каналу. Це захворювання ще називають хворобою Боткіна, жовтухою.

Природна сприйнятність людини висока. Дуже високою є передача вірусу всередині сім’ї.

Вірус стійкий у навколишньому середовищі: за кімнатної температури він може зберігатися протягом кількох тижнів, за температури 40°С – кількох місяців, за температури 100°С руйнується тільки через 5 хвилин. Швидко гине під впливом ультрафіолетового випромінювання та ДЕЗІНФЕКЦІЙНИХ ЗАСОБІВ.

Джерелом інфекції є хвора людина. Виділення вірусу відбувається з випорожненнями. За 2 тижні до появи жовтяниці вірус починає виділятися у навколишнє середовище.

Передається від людини до людини (після контакту з хворим), через воду та харчові продукти, забруднені випорожненням хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил особистої гігієни. Додатковими механічними переносниками є мухи і таргани. Період від зараження до перших ознак хвороби (інкубаційний період) становить 2 – 4 тижні.

У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,5°С протягом перших 2-3 днів, ломота в тілі, можливим першінням у горлі. Хвора людина відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер’ї. На третій день захворювання, сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного пива). Можливе пожовтінням шкіри та склер очей (жовтяниця), а також свербіння шкіри.

Щоб уникнути захворювання рекомендовано:

  • вживати доброякісну питну воду, бажано кип’ячену ;
  • не вживати питну воду з нецентралізованих джерел (колодязів, копанок тощо);
  • не використовувати воду із сумнівних джерел;
  • не вживати продукти, придбані на стихійних ринках;
  • ретельно мити перед вживанням овочі та фрукти та обдавати їх окропом.;
  • дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі;
  • дотримуватись правил особистої гігієни: - мити руки з милом, використовувати деззасоби перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету.
  • використовувати для дітей тільки кип’ячену воду, яку кип’ятити не менше 5 хвилин.

Пам’ятайте!!! Від дотримання вищевказаних правил залежить Ваше здоров’я!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь