Лосинівська територіальна громада
Чернігівська область, Ніжинський район

Е-декларування відновлено: що потрібно знати

Дата: 16.11.2023 09:05
Кількість переглядів: 113

Фото без опису

 

З 12 жовтня 2023 року набрав чинності Закон України від 20.09.2023  № 3384-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану», який відновлює обов’язковість подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та функції НАЗК.

Законом України № 3384-ІХ відновлено обов’язок подання декларацій, а також повідомлень про суттєві зміни у майновому стані (ПСЗ), повідомлень про відкриття валютного рахунку у банку-нерезиденті (ПВВР), а також повноваження Національного агентства з проведення повних та спеціальних перевірок.

Важливо зафіксувати дату набрання чинності Законом, адже саме від неї відраховуються всі строки, пов’язані з відновленням декларування.

Щорічні декларації за 2021-2022 роки необхідно подати до 31 січня 2024 року, а за 2023 рік – уже у звичний для всіх декларантів строк – до 31 березня 2024 року включно.

Особи, які під час дії воєнного стану до набрання чинності Законом, вже подали декларації за 2021-2022 роки, мають право подати виправлені декларації за ці періоди, (подані з 24 лютого 2022 року до 11 жовтня 2023 року включно). Для цього протягом 14 днів, тобто не пізніше 25 жовтня 2023 року, звернутись до НАЗК з листом у довільній формі, в якому зазначити:

  • ПІБ;
  • дату народження;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП);
  • яку або які декларації є потреба виправити, а також дату їх подання.

Зазначати, які саме дані необхідно змінити чи додати, та долучати будь-які документи до такого листа не потрібно.

Після цього, ви зможете одноразово впродовж 30 днів з дня надання доступу подати виправлену декларацію.

Про кінцеву дату подання виправленої декларації вас буде повідомлено в персональному електронному кабінеті Реєстру.

Листи з цих питань, подані 26 жовтня 2023 року або пізніше, будуть залишені без розгляду.

Письмові листи можна надсилати на електронну адресу Національного агентства info@nazk.gov.ua (сканована копія листа з підписом або лист, підписаний кваліфікованим електронним підписом) або за адресою: вул. Миколи Міхновського, буд. 28, м. Київ, 01103. Повідомлення з проханням про виправлення декларацій, надіслані декларантами в чат Реєстру, розглядатись не будуть.

Чи потрібно подавати декларації військовим?

Для низки осіб відтерміновано обов’язок подання декларацій – їм потрібно буде це зробити не пізніше 90 днів після зміни умов, які надають право на відтермінування.

Насамперед йдеться про військових, причетних до оборони країни; осіб, які перебувають на окупованих територіях, або там, де ведуться активні бойові дії; тих, хто перебуває на лікуванні внаслідок поранення тощо. Відтермінування стосується також членів сімей зазначених осіб.

Змінами умов, за яких відтермінування може бути завершено, є закінчення воєнного стану, звільнення зі служби, виїзд з окупованих територій, зони бойових дій тощо.

 Конкретний перелік осіб та умов  визначено у Законі. Але і тут є винятки: декларації доведеться подати особам, які проходять військову службу на посадах міністрів, керівників ЦОВВ, місцевих органів влади, на посадах в апаратах міністерств, ВЛК, ТЦК, беруть участь у закупівлях в сфері оборони, або відряджені на такі посади.

Детальні роз’яснення стосовно декларування можна отримати у Базі знань НАЗК, за електронною адресою info@nazk.gov.ua або за телефоном контакт-центру (044) 200-06-94.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь