Лосинівська територіальна громада
Чернігівська область, Ніжинський район

Звіт селищного голови про роботу ради та її виконавчих органів за 2023 рік

Дата: 16.02.2024 08:49
Кількість переглядів: 511

Фото без опису

 

ЗВІТ СЕЛИЩНОГО ГОЛОВИ

про роботу ради та її виконавчих органів за 2023 рік

 

Шановні депутати, колеги, запрошені!

       Відповідно до положень Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» я, Лосинівський селищний голова, звітую про свою роботу та роботу виконавчих органів селищної ради за 2023 рік.

Закінчився складний для нашої країни рік. Але ми не впали духом: разом продовжуємо працювати, виконувати свої завдання, планувати діяльність та жити в умовах воєнного стану.

За 2023 рік роботу нашої громади можна відзначити як конструктивну й послідовну, оскільки всупереч непростій соціально-економічній ситуації, викликаній фінансово-економічними змінами, ми намагаємося зберігати стабільність та приймати виважені рішення.

        Цей звіт є підсумком не лише моєї роботи, а й роботи величезного колективу депутатів, членів виконавчого комітету, працівників виконкому селищної ради, старост і працівників старостатів, керівників та працівників підприємств, установ та організацій громади, які докладали зусиль, щоб мешканці Лосинівської громади відчули підтримку в складних умовах воєнного стану.

        Велика вдячність всім, хто нині боронить нашу землю від клятого ворога. Особлива подяка нашим землякам, а це  нині  – 200 воїнів. Сьогодні всіх нас об’єднує єдина мрія – перемога, якої ми чекаємо у 2024 році. В цей нелегкий для всіх час ми мусимо бути згуртованими у роботі та виваженими у прийнятті рішень, толерантними один до одного, бо поки в країні війна – маємо обєднуватися  для вирішення спільних нагальних потреб нашої громади.

 

Допомога  Збройним Силам України

Одним із пріоритетних завдань, які ми планували – це підтримка Збройних Сил України. Так, за кошти місцевого бюджету було закуплено прожектори та передано до однієї із військових частин на загальну суму 100,000 грн. Також, згідно запитів військових, за кошти місцевого бюджету було закуплено та передано наступне обладнання: гайковерт, акумуляторні батареї, шини, телевізор, компресор повітряний, акумуляторний перфоратор, зарядний пристрій, рація, старлінки, квадрокоптери, ноутбуки та планшети. Загалом було використано 608 500 грн. Також, протягом року, була надана фінансова підтримка одній із військових частин на суму 1 млн грн . В цілях безпеки номер військових частин та напрями, куди була надана допомога, не розголошуються.

У грудні, напередодні  новорічних свят, ми здійснили поїздку  до наших земляків-захисників та відвезли подарунки від мешканців громади: продуктові набори, випічку, буржуйки та речі першої необхідності. Дякуємо кожному, хто долучався і долучається дотепер заради якнайскорішої перемоги.

 

Робота  депутатського корпусу  та  виконавчого комітету

        Відповідно до вимог статті 46 Закону України про «Місцеве самоврядування в Україні» основна форма роботи ради – проведення сесій. Їх скликання проводиться відповідно до розпоряджень селищного  голови при чіткому дотриманні  норм Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Регламенту Лосинівської селищної ради.

          Лосинівська селищна рада VІІІ скликання працює у складі 22 депутатів. За звітний період проведено 8 пленарних засідань сесій селищної ради, 14 засідань постійних депутатських комісій, за результатами яких прийнято 325 рішень. Депутати селищної ради  завчасно мають можливість ознайомитися  з проєктами рішень, які виносяться на розгляд сесії.

       Виконавчий комітет, який сформований у складі 20 осіб, за 2023 рік провів 22 засідання, на яких прийнято 244 рішення. Усі розглянуті питання стосувалися повноважень виконавчого комітету, зокрема благоустрою, фінансово-бюджетної дисципліни, присвоєння та зміни адреси об’єктам нерухомого майна, квартирного обліку, опіки та піклування, надання одноразових матеріальних допомог, соціальних послуг тощо.

У  звязку з дією воєнного стану загальні збори громадян за місцем проживання (сходи сіл) у 2023 році не проводились.

Протягом звітного періоду виконавчим комітетом Лосинівської селищної ради, старостатами проводилась системна робота  щодо забезпечення  виконання вимог Закону України  „Про звернення громадян”. Всього до селищної ради надійшло 5850 звернень, з них 5519 на особистому прийомі у селищного голови, секретаря ради, секретаря виконкому, старост, керівників структурних підрозділів. Аналізуючи кількість звернень, що надішли до Лосинівської селищної ради у 2023 році, слід зазначити, що загальна кількість звернень у порівнянні з відповідним періодом минулого року зменшилась лише на 289 звернень. Питання, що викладені у 61% звернень, вирішені позитивно.  Відмов у задоволенні звернень 2 %, вони були пов’язані із неможливістю, згідно чинного законодавства, задовольнити заяву на призначення пільги, субсидії, надання земельної ділянки чи матеріальної допомоги. Надано усні роз’яснення по 1064 зверненнях .

Секретарем селищної ради вчинено 507 нотаріальних дій, видано 72 довіреності, 271 довідка. Старостами та діловодами  в старостинських округах видано 1882 довідки, складено 219 актів обстеження матеріально-побутових умов, вчинено 475 нотаріальних дій, видано 98 довіреностей.

У виконавчому комітеті селищної ради зареєстровано 3627 документів вхідної кореспонденції та 2195 – вихідної. Налагоджено роботу по організації контролю за виконанням документів. Так, у звітному періоді на контроль поставлено 420 документів.

Державним реєстратором опрацьовано 3802 звернення. Здійснено 3802 дії з реєстрації прав на нерухоме майно. Надано 3802 консультації.   За  звітний період від адмінпослуг надійшло 473 800 грн.

Протягом звітного періоду діяльність селищної ради постійно висвітлювалась на офіційному сайті громади та в мережі Фейсбук, а також друкувалась у «Віснику Лосинівської громади». На сайті розміщено 273 новини, 40 оголошень, 33 привітання з державними та професійними святами, 11 звернень.

Постійно ведеться оновлення рубрик сайту. Оприлюднюються рішення сесій, виконкомів та інші нормативні документи.

Працівниками апарату виконавчого комітету опрацьовано та підготовлено відповіді на 64 запити на доступ до публічної інформації.

Кадрова робота велася начальником загального відділу організаційно-кадрової роботи та інформаційної діяльності. Розроблено та затверджено структуру виконавчих органів. Гранична чисельність – 72 особи, фактично працюючих – 62. Кількість працівників по установах селищної ради – 392.

Організовано та проведено щорічну оцінку виконання посадовими особами  місцевого самоврядування покладених на них обов’язків для 16 посадовців.

         Протягом звітного періоду було підготовлено 204 розпорядження селищного голови з особового складу, 109 розпоряджень селищного голови з основної діяльності, 138 розпоряджень про відпустки, 24 розпорядження про відрядження, видано 463 довідки різного характеру та  72 характеристики.

          Також впродовж 2023 року проведено 5 засідань адміністративної комісії при виконавчому комітеті селищної ради. Загалом було розглянуто 7 протоколів про адміністративні порушення та накладено штрафних санкцій на загальну суму  1530 грн.

 

Економічний розвиток  та підприємництво

Основу економіки громади стабільно становить агровиробництво. Найбільшими користувачами агроугідь є ПП «Агропрогрес», СПОП «Ксена», СТОВ «Рід», ТОВ «Агронадія», ФГ «Терешківське – В.О»,  ТОВ «Агрофірма Лосинівська», ТОВ «Ім. Прядка», ТОВ «УКРАГРОРОЗВИТОК»,ТОВ «Крок-Агро».

Фактично вони є і найбільшими платниками податків до місцевого бюджету.  Зокрема, за  2023 рік ПП «Агропрогрес» сплатили податків у сумі 15 453 500 грн, в тому числі до місцевого бюджету 10 983 700 грн, СПОП «Ксена» сплатили податків у сумі 4 058 500 грн, в тому числі до місцевого бюджету 2 852 900 грн, СТОВ «Рід»  сплатили податків у сумі 3 134 600 грн, в тому числі до місцевого бюджету 2 185 400 грн, ТОВ «Агрофірма Лосинівська» загального податку 2 726 300 грн., в тому числі до місцевого бюджету 1 875 900 грн., ТОВ «Крок-Агро» загального податку 1 749 500 грн, до місцевого бюджету  1 206 200 грн., ФГ «Терешківське В.О» сплатило 1 237 800 грн., в тому числі до місцевого бюджету 779 700 грн., ТОВ «Ім. Прядка» сплатили загального податку на суму 1 533 200 грн., до місцевого бюджету 1 073 800 грн, ТОВ «УКРАГРОРОЗВИТОК» сплатили 948 000 грн, до місцевого бюджету 693 300 грн. Основні види діяльності – рослинництво. Найбільші площі  засіяні кукурудзою, соняшником, пшеницею. Проте досить активно культивують наші аграрії  сою.

Тваринництвом займаються в СПОП «Ксена» (свині), ТОВ «Агрофірма Лосинівська» (ВРХ, свині).

Підприємства  протягом 2023 року активно підтримували соціально-гуманітарну сферу громади, донатили на Збройні Сили України та допомагали матеріально.

На території громади працюють підприємства з переробки сільськогосподарської продукції - Виробничо-торгове підприємство райспоживспілки “Лосинівський хлібокомбінат”, ТОВ “Лосинівський маслосирзавод”, ТОВ «Мілком-Україна», які є вагомими платниками податку до селищного бюджету (відповідно за  2023 рік  надійшло до бюджету від ВТП РСС «Лосинівський хлібокомбінат» 170 800 грн, від Лосинівського маслосирзаводу 455 100 грн податку, від  «Мілком-Україна» - 335 300 грн).

Також на території громади функціонує Лосинівське споживче товариство Ніжинської райспоживспілки, яким за 2023 рік сплачено  загального податку 231 000 грн,  до місцевого  бюджету 206 700 грн.

Працює в громаді і виробництво “Лосинівські ковбаси, яким  до місцевого бюджету сплачено 107 800 грн.

Одним з  вагомих платників є військова частина - ****, яка орендує приміщення в с. --------. За  2023 рік  від даного платника надійшло до місцевого  бюджету  9 147 800 грн.

  Продовжує функціонувати мережа закладів торгівлі:  9 магазинів Лосинівського споживчого товариства, 33 магазини приватних підприємців, а також 4 аптечні пункти та 1 ветеринарна аптека. Працює 2 заклади громадського харчування: кафе «Колос» та «Шоколад».

 

Бюджет громади

За 2023 рік до загального фонду бюджету Лосинівської селищної територіальної громади отримано  93 036 200 грн.  доходів, що становить  124% до уточнених планових показників затверджених селищною радою на відповідний звітний період. Основним бюджетоутворюючим податком у складі власних та закріплених доходів є податок та збір на доходи з фізичних осіб, виконання якого за 2023 рік склало 36 327 500 грн. Планові показники даного податку за відповідний період  перевиконано на 14 197 000 грн.

Другим важливим джерелом надходжень доходів загального фонду є місцеві податки і збори, за січень – грудень звітного року надходження склали 13 919 200 грн.. Значну частину надходжень місцевих податків складає єдиний податок – це 9 438 600 грн. По податку на майно надходження склали 4 480 600 грн, в тому числі: податок не нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки – 642 700 грн, плата за землю – 3 837 700 грн.

Крім власних надходжень податків і зборів, до загального фонду бюджету громади за відповідний період поточного року отримано 41 589 900 грн офіційних трансфертів.

До спеціального фонду бюджету громади отримано 17 277 300 грн, з них: кошти  екологічного фонду  становлять 8 800 грн, власні надходження бюджетних установ – 17 191 000 грн,  інші субвенції з місцевого бюджету – 66 400 грн., цільові фонди – 11 100 грн.

За 12 місяців 2023 року із бюджету Лосинівської селищної територіальної громади  проведено видатків в сумі 90 391 500 грн, в тому числі по загальному фонду –  69 544 200 грн та по спеціальному фонду – 20 847 300 грн.

Із загальної суми видатків на захищені статті спрямовано і виконано     65 498 200 грн, або 72% всіх видатків, у т.ч. на оплату праці працівників бюджетних  установ  з   нарахуваннями –  51 007 700 грн, на харчування –1 082 400 грн, на соціальне забезпечення –  501 700 грн, на оплату енергоносіїв – 5 377 900 грн, поточні трансферти підприємствам, установам, організаціям та іншим місцевим бюджетам – 7 511 500 грн.

В першу чергу бюджетні кошти спрямовувались на фінансування таких галузей:

- освіта – 46 806 700 грн.,

- охорона здоров‘я – 5 465 700 грн.,

- соціальний захист – 4 911 500 грн.

 За відповідний період на зазначені цілі по загальному та спеціальному фонду використано 57 183 900 грн або  63 % усіх видатків.

Видатки в сфері житлово–комунального господарства склали 5 462 200 грн.

В галузі державного управління на утримання апарату селищної ради та структурних підрозділів виконавчого комітету за 12 місяців 2023 року проведено видатків в сумі  21 085 800 грн.

        Також здійснювались видатки на:

- культуру і мистецтво – 2 259 100 грн;

- фізичну культуру та спорт – 48 000 грн;

- громадський порядок та безпеку – 762 200 грн;

- місцеву пожежну охорону – 1 695 100 грн;

- передачу субвенцій з місцевого бюджету до інших місцевих бюджетів та до державного бюджету – 1 425 100 грн.

В звітному періоді в основному забезпечено фінансування захищених статей бюджету, зокрема повнота та своєчасність виплати заробітної плати з нарахуваннями, розрахунків за спожиті енергоносії, виплат населенню по соціальному забезпеченню.

 

Робота Центру надання адміністративних послуг

На виконання вимог Закону України «Про адміністративні послуги», Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації мережі та функціонування центрів надання адміністративних послуг та удосконалення доступу до адміністративних послуг, які надаються в електронній формі» від 3 листопада 2020 року № 943-IX в громаді відкритий Центр надання адміністративних послуг (далі – ЦНАП).

Центр надання адміністративних послуг Лосинівської селищної ради створено як постійно діючий робочий орган селищної ради, керівництво та координацію діяльності якого здійснює відділ з питань забезпечення діяльності ЦНАП. Відділ з питань забезпечення діяльності ЦНАП нараховує 3 штатні одиниці: начальник відділу з повноваженнями адміністратора, адміністратор, державний реєстратор з повноваженнями адміністратора. Інші спеціалісти та посадові особи виконавчих органів селищної ради залучені до роботи відділу забезпечення діяльності ЦНАП безпосередньо як суб’єкти надання відповідних адміністративних послуг громадянам.

Через ЦНАП Лосинівської селищної ради можна отримати 179 адміністративних послуг, включно з найнеобхіднішими в громаді: реєстрація (зняття з реєстрації) місця проживання, послуги соціального характеру, послуги для ВПО, ветеранів та членів їх сімей, земельні питання, реєстрація нерухомого майна, послуги з питань опіки та піклування, інші питання місцевого значення. З них – 128 послуг, які визначені розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16.05.2014 № 523 «Деякі питання надання адміністративних послуг через центри надання адміністративних послуг», яким затверджено перелік адміністративних послуг органів виконавчої влади та адміністративних послуг, що надаються органами місцевого самоврядування у порядку виконання делегованих повноважень, які є обов’язковими для надання через центри надання адміністративних послуг.

 Перелік даних послуг затверджений рішенням 27 сесії 8 скликання Лосинівської селищної ради від 07 вересня 2023 року (зі змінами, внесеними рішенням 29 (позачергової) сесії 8 скликання від 21 листопада 2023 року).  Кожна адмінпослуга має свій порядок надання, зафіксований в інформаційній та технологічній картках, які затверджені рішеннями виконавчого комітету № 174 від 30 жовтня 2023 року та № 220 від 30 листопада 2023 року, розміщені на сайті громади і в приміщенні ЦНАП. Варто зазначити, що затверджений перелік не є сталим – він буде розширюватися згідно потреб мешканців громади, вимог часу та законодавчих приписів.

ЦНАП облаштовано на першому поверсі адміністративної будівлі Лосинівської селищної ради. Відкрита частина приміщення, де здійснюється прийом громадян – 45 м2. Зроблено реконструкцію будівлі відповідно до законодавчих вимог, дотримання яких є необхідним для відкриття сучасного ЦНАП, спільними зусиллями проведено благоустрій. Центр доступний для людей з інвалідністю, а також для батьків з дитячими візочками, в приміщенні обладнаний дитячий куточок, вбиральня, облаштовано робочі місця для працівників та куточок з доступом до мережі Інтернет для відвідувачів, скористатися яким може кожен мешканець громади. На капітальний ремонт приміщення ЦНАП було використано 735 700 грн. з місцевого бюджету.

Центр працює з понеділка по п'ятницю з 8:30 до 16:30  без перерви на обід. У вівторок Центр працює  до 20:00. Розширений та орієнтований на різні групи громадян графік роботи дозволяє економити час відвідувачам. Також в громаді створено віддалене робоче місце адміністратора в с. Галиця.

Співробітники ЦНАПу мають доступ до сучасних програмних засобів та інформаційних систем, за допомогою яких здійснюється надання адміністративних послуг громадянам, зокрема: Державний реєстр прав на нерухоме майно, Реєстр територіальної громади, Єдина державна електронна система у сфері будівництва, Інтегрована інформаційна система «Соціальна громада», Єдина інформаційна система соціальної сфери (ЄІССС), Реєстр посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї.

Крім цього, триває робота над отриманням доступу працівниками ЦНАП до Централізованого банку даних осіб з інвалідністю (ЦБІ), інших електронних інформаційних систем та державних реєстрів.

 З жовтня по грудень 2023 року через ЦНАП Лосинівської селищної ради надано 2063 адміністративні послуги. Суб’єкти надання – працівники структурних підрозділів селищної ради згідно компетенції, адміністратор та спеціалісти з повноваженнями адміністратора ЦНАП. Із них: 385 – видача витягу з Реєстру територіальної громади; 60 – реєстрація/зняття з реєстрації місця проживання; 225 – послуги соціального характеру; 918 – послуги, пов’язані з державною реєстрацією нерухомого майна; 56 – земельні питання; 217 – надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів; 202 – інші послуги місцевого значення (видача довідок для пред’явлення за місцем вимоги, надання одноразовою матеріальної допомоги, інші звернення громадян).

Значну допомогу в інституційному створенні ЦНАП, а також оснащенні центру сучасною технікою, громаді надав шведсько-український Проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні». В рамках партнерства з Проектом працівники Лосинівської селищної ради пройшли цикл тренінгів, створених українськими та шведськими експертами спеціально для працівників ЦНАП в об’єднаних територіальних громадах, обмінювалися досвідом, а також активно працювали в сфері інформування та залучення населення.

Також оргтехніку для надання адміністративних послуг було отримано у рамках «Проєкту екстренного реагування на кризові ситуації пов’язані із неспровокованим вторгненням РФ в Україну» від Програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), що виконується міжнародною організацією Глобал Комьюнітіз (Global Communities) та фінансується Агенством США з міжнародного розвитку (USAID).

 

Освіта, сім’я, молодь, спорт

           Освіта є однією з найважливіших сфер життя нашої громади. Забезпечення якісних освітніх послуг є одним із головних  і соціально чутливих завдань.

           В першій половині 2023 року в громаді проводилась робота над формуванням спроможної мережі і в результаті роботи Світанківський заклад загальної освіти був перепрофільований та перейменований на Світанківську гімназію. На початок 2023/2024 н.р. в громаді розпочали роботу 10 закладів освіти: 2 гімназії, 4 заклади загальної середньої освіти, 2 дошкільні заклади та 2 заклади позашкільної освіти.

          Питання щодо формування спроможної мережі в громаді не закрите, з усіх закладів загальної середньої освіти лише 1 Лосинівський заклад загальної середньої освіти є спроможним. Решта закладів потребують значної дотації з місцевого бюджету. В цих закладах у 2023-2024 навчальному році маємо 23 неповні класи, на які не розраховується освітня субвенція. Тому питання оптимізації освітніх послуг в малокомплектних школах стоїть дуже гостро.

           Загальна кількість здобувачів освіти у закладах загальної середньої освіти – 600, з них 345 (більша половина) у Лосинівському закладі загальної середньої освіти. Середня наповнюваність класів по громаді 8,7 учнів, при тому, що в Лосинівському закладі загальної середньої освіти вона складає 19,7, а от по інших закладах від 8,6 до 9,8. Відповідно і вартість утримання 1 учня також значно відрізняється. Всього на освіту протягом 2023 року було спрямовано 42 238 700 грн, з яких 17 445 700 грн освітня субвенція та  2 017 400 грн додаткова дотація з державного бюджету  місцевим бюджетам на здійснення повноважень органів місцевого самоврядування.

            У дошкільних закладах та дошкільних структурних підрозділах зареєстровані 120 дітей. Завантаженість закладів дошкільної освіти становить 52 дитини на 100 місць. До того ж, як тільки починається осінньо-зимовий період відвідуваність різко падає. Навіть у Лосинівському закладі дошкільної освіти, де найбільша кількість вихованців (63), відвідуваність в цей період складає 15-30 дітей, при повноцінному функціонуванні закладу.

             За відсутності укриття в Лосинівському  центрі дитячої та юнацької творчості педагоги закладу в 2023 році  працювали на базі Лосинівського закладу загальної середньої освіти. В роботі гуртків задіяно 170 здобувачів освіти.

             У квітні 2023 року експертна комісія провела комплексну перевірку за програмою атестаційної експертизи Лосинівського міжшкільного ресурсного центру, щодо спроможності здійснювати освітню діяльність  на рівні державних вимог з отриманням свідоцтв про присвоєння робітничих професій. Рішенням Акредаційної комісії Міністерства освіти і науки України підтримано і затверджено позитивний висновок щодо атестації на 10 років. Лосинівський міжшкільний ресурсний центр продовжує співпрацю з сусідніми громадами. В 2023/2024 навчальному році до складу учнів закладу зареєстровано 15 здобувачів освіти Сухополов’янської територіальної громади. Всього в закладі навчається 85 учнів.

             В травні 2023 на базі Перемозького закладу загальної середньої освіти було проведено дитячо-юнацьку військово-патріотичну гру «Сокіл» («Джура»). Сума витрачених коштів на проведення гри склала  1 749 грн.

              З метою безпеки здобувачів освіти в першому півріччі 2023 року в усіх закладах загальної середньої освіти були встановлені тривожні кнопки для виклику поліції охорони.

              За літній період провелися капітальні ремонти систем опалення (заміна котлів на енергоефективні) в Лосинівському закладі дошкільної освіти «Сонечко» на суму 684 500 грн та Сальненському закладі загальної середньої освіти на суму 549 500 грн, з них 360 800 грн вартість твердопаливного котла, отриманого від фонду «Фінська церковна допомога».

              Також для укриттів закладів загальної середньої освіти від  даного фонду були надані генератори, телевізори, обігрівачі, ліхтарі, лампи настільні, біотуалети  та інше на загальну суму 492 300 грн.

             Завдяки громадській організації «Жіночий консорціум», була відремонтована покрівля даху спортзалу Лосинівського закладу загальної середньої освіти та провелась часткова заміна вікон на енергозберігаючі в Сальненському та Галицькому закладах загальної середньої освіти. Також від даної громадської організації було отримано ноутбуки  на суму 695 300 грн, аерохокей – 25 600 грн, поліграфічну продукцію – 17 100 грн.

             Влітку були проведені поточні  ремонтні роботи в закладах загальної середньої та дошкільної освіти громади. Сума витрачених коштів місцевого бюджету склала близько 300 000 грн. В Лосинівському міжшкільному ресурсному центрі були відремонтовані навчальні кабінети на загальну суму близько 215 000 грн.

            З середини вересня 2023 в підвальному приміщенні (найпростішому укритті)  Лосинівського закладу загальної середньої освіти за кошти  Благодійний фонд «Київська школа економіки» провелись ремонтні роботи на загальну суму - близько 640 000 грн  та  отримані лави для укриття на  суму 109 000 грн.

            За кошти місцевого бюджету проводився ремонт техніки (шкільні автобуси, учбові машини), сума якого склала близько 100000 грн.

            В 2023 році  оновився парк шкільних автобусів. 15 липня 2023 року від Фонду міжнародної солідарності в Україні Республіки Польща без залучення коштів з місцевого бюджету в Лосинівську громаду  було передано шкільний автобус IVECO, вартість якого складає 6 586 300 грн.

              Протягом звітного періоду до навчальних закладів підвозились 145 здобувачів освіти. Підвіз здійснювався 5 шкільними автобусами з 14 населених пунктів.

             На 2023/2024 навчальний рік для класів НУШ за кошти місцевого бюджету закуплені меблі (парти, стільці учнівські, столи учительські) на суму -  65 900  грн та проектор вартістю 36 500 грн.

            Відповідно до Закону «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» до початку навчального року відділом освіти, сім’ї, молоді та спорту було організоване проведення медичного огляду працівників закладів освіти на загальну суму  -  36 900 грн.

             З метою виявлення  токсичних сполук води та придатність її для використання у приготуванні їжі для здобувачів освіти провелися лабораторні аналізи води сума яких склала  - 12 800 грн.

             На всі заклади освіти були закуплені миючі та дезінфікуючі засоби на загальну суму – 26 200 грн.

              Протягом року в закладах освіти було організовано гаряче харчування, яким було охоплено 80% учнів шкіл та 100% вихованців закладів дошкільної освіти і дошкільних підрозділів. У школах вартість харчування складала 25 грн. Учні 1-4 класів харчувалися за кошти місцевого бюджету (50%) та кошти батьків (50%), учні 5-11 класи - за батьківські кошти. В закладах дошкільної освіти та дошкільних підрозділах вартість харчування коливалась від 40  до 45 грн. (місцевий бюджет від 24 грн до 27 грн). Пільгові категорії дітей харчувалися за кошти місцевого бюджету (100%), лише діти з багатодітних сімей звільнені від батьківської плати за харчування на 50%.

             У зв’язку з повномасштабним вторгненням російської федерації на територію України, спортивне життя громади не таке насичене, як раніше. Ряд змагань різних рівнів було відмінено. На початку 2023 року, в січні, уже традиційно на базі Лосинівського закладу загальної середньої освіти було проведено волейбольний Турнір до Дня Пам’яті Героїв Крут. В березні  спортивні команди громади з волейболу приймали участь у волейбольному турнірі в с. Крути. Влітку проводився Чемпіонат Ніжинського району з футболу в якому брали участь спортсмени громади. Дві команди громади завоювали призові місця. Згідно Програми фінансової підтримки громадської організації «Федерація футболу Ніжинського району» на 2023 рік було виділено коштів у розмірі 48 000 грн.

             Триває робота відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту у розробленні заходів щодо сприяння самореалізації молоді, підтримки сім’ї, забезпечення гендерної рівності.

             У 2023 році, як і в попередні роки, випускники 11 класів отримали подарунки від селищної ради, а саме: USB флеш накопичувачі та навушники. З метою виявлення обдарованої учнівської молоді в звітному році розпочалися проведення Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів. На завершення яких буде відзначено переможців та учасників.

 

Охорона здоров’я

Послуги первинної медицини в громаді надає Комунальне некомерційне підприємство  «Лосинівський центр первинної  медико-санітарної допомоги» Лосинівської селищної ради, а саме:  Лосинівська та Галицька амбулаторія загальної практики-сімейної медицини та 12 фельдшерських пунктів. Утримання всіх фельдшерських пунктів в населених пунктах громади, оплата роботи частини медичних працівників амбулаторій, а також енергоносії здійснюється з місцевого бюджету.

Так, за 2023 рік з місцевого бюджету надано Центру 4 389 800  грн.

З них на заробітну плату – 2 366 700 грн, енергоносії – 1 487 400 грн, медикаменти для фельдшерських пунктів – 32,800 грн., рентгенплівка та реагенти – 6 000 грн, встановлення твердопаливного котла 268 000 грн. та здійснювалося фінансування медичного забезпечення хворих у разі амбулаторного лікування (онкохворі та орфанні захворювання) – 155 100 грн та забезпечення інвалідів, дітей-інвалідів  технічними та іншими засобами – 73 800 грн.

  З лікарями Лосинівської амбулаторії населенням укладено 6 052 декларації,  з них в Галицькій амбулаторії  - 724 декларації.

Обслуговування хворих в Галицькій амбулаторії ведеться лікарями із Лосинівської амбулаторії, шляхом виїзду два рази на тиждень, тому фінансування доводиться здійснювати за рахунок коштів, зароблених Лосинівською амбулаторією та коштів місцевого бюджету.

Протягом 2023 року в Лосинівській громаді лікарями виписано 2720 електронних рецептів, з них по програмі «Доступні ліки»  - 2331 рецепти (в 2022 році виписано 1852 електронних рецептів, з них по програмі «Доступні ліки» -  1764).

У 2023 році здійснювалося медичне обслуговування населення за програмою медичних  гарантій  за новими пакетами, які підписані з Національною службою здоровя, а саме:  «Супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз,  на первинному рівні медичної допомоги»  та за пакетом «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги».

Лікарями Лосинівської амбулаторії здійснено 11 виїздів до різних населених пунктів громади.

В 2023 році централізованих поставок туберкуліну  не було, тому було закуплено 30 доз туберкуліну  за кошти Лосинівської ТГ, яким  проведено туберкулінодіагностики дітям.

Протягом 2023 року закуплено дров для опалення на суму 624 700 грн.  

У Лосинівській амбулаторії ЗПСМ проведений поточний ремонт приміщення та  протирадіаційного укриття, запущено в роботу аналізатор холестерину. Проводились поточні ремонти фельдшерських пунктів.

За рахунок гуманітарної допомоги посилено матеріально-технічну базу та забезпечено медичними препаратами та засобами індивідуального захисту. Отримано: електрогенераторну установку, генератор змінного струму, холодильне обладнання, масляні обігрівачі, медикаменти, вакцини та допоміжні матеріали.

За сприяння Народного депутата України Валерія Зуба та його дружини Інни Зуб, яка є директором БО «БФ «Підтримую добрі справи» КНП «Лосинівський ЦПМСД» отримав  апарат УЗД.  Обладнання не нове, але у відмінному робочому стані. Таким чином в Лосинівській амбулаторії  запрацював кабінет ультразвукового дослідження.

Всього, протягом  2023 року, КНП «Лосинівський ЦПМСД» одержано благодійної допомоги на суму 3 775 000 грн.

 

Соціальний захист населення

Одним з пріоритетних напрямків роботи селищної ради – є соціальний захист населення, і особлива увага тут приділялась мешканцям похилого віку та вразливим категоріям громадян. Загальна чисельність населення в громаді станом на січень 2023 року складає 9 157  чоловік. Померло протягом року 191 особа, народилась 30 дітей, взяли шлюб 5 пар. Зареєстровано 475 внутрішньо переміщених осіб, фактично проживають в громаді 77 осіб.

Всього по Лосинівській ТГ загальна кількість одержувачів соціальних виплат 3358. Субсидій – 1456, пільги – 820, допомоги (24 види) -  694 одержувачі та інші види різних допомог 388.

Також відділом соціального захисту населення  ведеться облік груп населення, які потребують соціальної підтримки, зокрема, учасників АТО/ООС – 65 чоловік, афганці - 20, інваліди війни – 2, інв. армії – 1, чорнобильці – 77, ВПО – 50 родин, в яких 20 дітей.

На даний час в лавах ЗСУ перебувають 200 мешканців громади, у більшості з яких вдома залишились родини, які також потребують нашої уваги і соціальної підтримки. Також опікуємось родинами загиблих в АТО/ООС – їх у нас 4, та, нажаль, 2 родини, які втратили своїх годувальників уже внаслідок повномасштабного вторгнення.

З метою соціальної підтримки категорійних верств населення в громаді затверджена та діє «Програма соціального захисту населення», загальний обсяг фінансування якої склав 366 500 грн. Відповідно до програми матеріальну допомогу отримали 82 мешканці громади на загальну суму 144 000 грн., також до Дня пам’яті воїнів-інтернаціоналістів та Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав на суму 10 000 грн. у розмірі 500 грн на одну особу, до Дня Збройних Сил  України  військовослужбовцям виплачена щорічна одноразова грошова винагорода  на  суму 99 500 грн у розмірі 500 грн на одну особу, ліквідаторам аварії на ЧАЕС на суму 39 000 грн у розмірі 500 грн на особу.  Родини загиблих в АТО/ООС  та військовослужбовців ЗСУ отримують щоквартальні виплати у розмірі 3 000 грн.

Витрати на «Програму фінансування призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку на непрофесійній основі» склали 152 800 грн, по «Програмі відшкодування витрат за надані комунальні послуги пільговим категоріям громадян» - 6 200 грн, по «Програмі відшкодування за пільгове залізничне перевезення – 19 000 грн, Програма по пільговому автоперевезенню не фінансувалася.

Відділ соціального захисту населення підключений до «Інтегрованої інформаційної системи «Соціальна громада, інтернет порталу «Прихисток», до «Національних інформаційних систем», також підключили до Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг та системи Єдиної інформаційної системи соціальної  сфери (ЄІСС).

 

Служба у справах дітей

Станом на 01.01.2024 року в громаді проживає 920 дітей, нараховується 57 багатодітних сімей, а в них 200 дітей. На первинному обліку служби у справах дітей  перебуває 18 дітей сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування. З них 14 дітей в сімейних формах виховання, 2-є в інтернатних закладах. Також на внутрішньому обліку 4 сімей, що опинились в складних життєвих обставинах, в них 4 дітей. 5 сімей, а в них 12 дітей, подані до ювенальної поліції як неблагополучні. Також в громаді проживають 7 родин опікунів/піклувальників (в них 12 дітей) та 2 прийомні сімї.

Службою у справах дітей, фахівцем з соціальної роботи, спільно з педагогічними працівниками та працівниками ювенальної превенції проводиться постійна профілактична робота з такими родинами. Протягом року проведено 8 рейдів, за результатами яких складено 53 акти обстеження умов проживання дітей, з 10 батьками проведена робота щодо попередження відповідальності за порушення прав дітей.

До новорічних та різдвяних свят за кошти місцевого бюджету закуплені солодкі подарунки для категорійних дітей на загальну суму 25 000 грн.

При виконавчому комітеті селищної ради постійно працює Комісія з питань захисту прав дитини (проведено 12 засідань), Координаційна рада у справах дітей ( 3 засідання), опікунська рада (13 засідань).

 

Комунальна установа «Центр надання соціальних послуг»

       Соціальну допомогу одиноким громадянам похилого віку та родинам, які опинились в СЖО надавав Центр надання соціальних послуг. В якому послугу «догляд вдома» здійснювали 27 соціальних робітників на обслуговуванні в яких перебуває 295 осіб. Видатки склали 3 183 400 грн. До селищного бюджету надійшло 57 400 грн. від надання послуг на умовах диференційованої оплати.

Структурним підрозділом ЦНСП Лосинівської селищної ради є Соціальний заклад «Гуртожиток Турбота» в якому зараз проживають 7 осіб, а послуги їм надають 6 працівників. За 2023 рік мешканцями гуртожитку сплачено коштів на суму 252 000 грн, а на утримання використано 735 000 грн.  

При Центрі протягом 10 місяців 2023 року працював фахівець з соціальної роботи. Під  соціальним супроводом перебуває 12 сімей. Також центр надання соціальних послуг працює з внутрішньо-переміщеними особами, родинами учасників АТО/ООС та військовослужбовців ЗСУ.

 

Культура

Мережа закладів культури громади складає  29 обєктів. З них: 2 Будинки культури, 12  клубних закладів, 1 клуб-бібліотека, 13 бібліотек, 1 музей.

На базі бібліотек у селах Перемога та Галиця продовжують працювати інформаційно-дозвіллєві центри, які надають не лише культурні послуги, а й є центрами інформування населення, місцями проведення навчань, зустрічей, лекцій з різних питань життєдіяльності сіл.

До Інтернет-мережі підключені 25 закладів культури, але оргтехніку в користуванні мають лише дозвіллєві центри в Перемозі та Галиці.

Повномасштабна війна суттєво вплинула на роботу закладів культури в громаді. Працівники вимушені були змінити формат основної діяльності на  плетіння сіток, виготовлення окопних свічок, плетіння кікімор, каверів, теплих шкарпеток, випікання смаколиків, тощо. Все це спрямовано на допомогу нашим захисникам. Більшість робочого часу націлено саме на  волонтерську діяльність.

Однак, в червні та на початку липня 2023 року в Лосинівці та Сальному були проведені благодійні концерти до  Дня Конституції України на підтримку Збройних Сил України.

Оскільки масові заходи майже відсутні, діти  залюбки погоджуються записувати своє декламування віршів на відео та беруть участь у обласних поетичних конкурсах.

Також цього року дует Валерія Дерев’янка та Валентини Гавриляко і   Народний аматорський вокальний ансамбль народної пісні «Душі криниця» взяли участь у онлайн-фестивалях: Міжнародний онлайн-конкурс «Джерело Надій» та Міжконтинентальний фестиваль "Співай Українською" в Сакраменто, де здобули перемогу.

Окрім того у 2023 році народний аматорський вокальний ансамбль народної пісні «Душі криниця» підтвердив своє звання «народного» в режимі онлайн.

На жаль, у нашій громаді є загиблі воїни. 6 грудня, в День Збройних Сил України, для увіковічення памяті наших земляків-захисників було встановлено меморіальні дошки в с.Данина, Галиця та Терешківка.

 

Благоустрій

        Питання благоустрою є одним із пріоритетним у роботі селищної ради, адже зовнішній вигляд населених пунктів є візитною карткою  громади. Значний обсяг роботи по благоустрою виконують комунальні підприємства «Промінь» та «Благоустрій». Також при кожному старостаті є працівник з благоустрою. Влітку вони займались косінням трави та благоустроєм населених пунктів, а в осінньо-зимовий період заготівлею дров. Комунальними підприємствами заготовлені та завезені дрова багатодітним родинам, переселенцям, родинам загиблих та безвісти зниклих захисників України. Загалом 66 м3. Також були заготовлені дрова по закладам бюджетної сфери: Лосинівський міжшкільний ресурсний центр, Сальненський заклад загальної середньої освіти, Лосинівський заклад дошкільної освіти, Світанківська гімназія, Перемозький та Сальненський старостати. Загалом 125 м3.

Протягом року КП «Промінь» надано послуг на 810 500 грн, в тому числі послуги водопостачання – 462 600 грн. Витрати підприємства становлять  – 1 206 300 грн. Оскільки підприємство є збитковим, фінансова підтримка з місцевого бюджету склала 399 500 грн.

КП «Благоустрій» надано послуг на 166 200 грн. Витрати склали – 618 800 грн.  Оскільки підприємство є збитковим, фінансова підтримка з місцевого бюджету склала  452 600 грн.

У звязку з низькими доходами, застарілим обладнанням, частими поривами водогону КП «Світанківське» також є збитковим. Тому з місцевого бюджету  надається фінансова підтримка, розмір якої  за 2023 рік склав 90,200 грн.

Для ефективнішої роботи комунальних підприємств та працівників благоустрою від програми ДОБРЕ було отримано набори інструментів, бензопили, електричні інструменти і інше. Також від програми ДОБРЕ комунальні підприємства отримали спеціалізовану техніку для покращення стану автомобільних доріг комунальної власності, загальною вартістю 2 484 900 грн. А саме: каток, гудронатор, віброплита, щепоріз, обрізувач дерев, причіпний розкидач піску  тощо. Це надає змогу Лосинівській громаді самостійно проводити ямкові ремонти доріг місцевого значення та доглядати за ними.

  За кошти селищного бюджету було придбано та передано на КП «Промінь» трактор LOVOL з відвалом, вартістю 1 372 700 грн, що дало змогу ефективніше та оперативніше проводити розчистку доріг від снігу. 

Також зусиллями працівників  старостатів, комунальних установ проводились поточні ремонти закладів, облаштовувались найпростіші укриття, ремонтувались пам’ятники та обеліски, косились газони, проводився благоустрій  кладовищ, вулиць, центрів населених пунктів громади.

 Підтримувати благоустрій  активно допомагали і сільськогосподарські підприємства. Це допомога у заготівлі дров, придбання паливно-мастильних матеріалів, розчистка доріг від снігу, розчистка кладовищ та обочин доріг від порослі, завезення піску на кладовища, облаштування укриттів цивільного захисту. Найбільшу допомогу в цьому напрямку надавали СТОВ «Рід», СПОП «Ксена», ФГ «Терешківське-В.О.», ТОВ «Агронадія», ПП «Агропрогрес».

В 2023 було проведено конкурс на вивезення твердих побутових відходів по Лосинівській територіальній громаді, перемогу в якому здобуло комунальне підприємство  «Промінь», яке протягом року централізовано вивозило сміття на території смт. Лосинівка та с. Погребець. В 2024 році до централізованого збору та вивозу сміття планується долучити всі населені пункти громади, що покращить зовнішній вигляд сіл та екологічну ситуацію в цілому.

 

Дорожня інфраструктура

 За кошти субвенції з державного бюджету обласному  проводився ямковий ремонт по Лосинівський громаді: Лосинівка-Леонідівка 500м2, Лосинівка по вул. Незалежності 200м2, Лосинівка по вул. Київська 100 м2  на загальну суму близько 700 000 грн. За кошти місцевого бюджету відремонтовано в’їзд на вулицю Дружби близько 250 м2 суцільного покриття на суму 199 000 грн. За кошти експлуатаційного утримання доріг (стаття витрат) проведено ямковий ремонт від с.В.Дорога до с.Чистий колодязь та по самому населеному пункту близько 1200м2 на суму 1 200 000 грн. Проведено ямковий ремонт дороги Лосинівка-Данина близько 1000м2 на суму 1млн.грн.,

Також було проведено суцільне вирівнювання доріг:

                    390м2 між с.Погребець та с.Талалаївка,

                    330м2  смт.Лосинівка- с.Садове,

                    300м2 в’їзд до с.Шняківка,

загальна сума фінансування становить близько 7 000 000 грн.

 

Земельні ресурси

Загальна площа земель Лосинівської громади складає 35 564,534 га. Сільськогосподарські угіддя в громаді складають 19 495,6849 гектарів. Це - майже 55% загальної площі громади. Протягом звітного періоду Лосинівською селищною радою надано 6 дозволів на складання технічної документації для будівництва і обслуговування житлових будинків,         17 дозволів на складання проєктів землеустрою для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, 45 дозволів на виготовлення документації на встановлення відновлення меж земельних ділянок паїв; розглянуто 57 заяв  про затвердження технічної документації для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель і споруд; 9 заяв затвердження технічної документації та передача в оренду,  10 заяв про видалення аварійних дерев, 2 заяви про затвердження звіту про експертну грошову оцінку земельних ділянок, 5 заяв про затвердження технічної документації щодо інвентаризації проєктно-польових шляхів, 10 заяв про продовження договорів оренди, 29 заяв затвердження технічної документації на земельну частку пай, 13 заяв припинення права користування земельними  ділянками.

Відповідно до договорів оренди, які укладені Лосинівською селищною радою, в оренді знаходиться 100 641 га.

Актуальним для громади залишається питання проведення повного аудиту земель.

 

Цивільний захист

У звязку з повномасштабним вторгненням  реагування на  безпекові виклики в умовах війни та воєнного стану стало фундаментальною потребою нашої громади.

Протягом 2023 року діяла Програма цивільного захисту населення, Програма забезпечення пожежної безпеки Лосинівської територіальної громади на 2021-2027 роки, Комплексна програма профілактики правопорушень у Лосинівській територіальній громаді на 2023-2024 рік.

Протипожежну  безпеку по  території  громади забезпечують  дві  місцеві  пожежні  охорони, які утримуються за кошти місцевого  бюджету. Лосинівська команда налічує 10 працюючих, у обслуговуванні яких знаходиться 2 пожежні автомобілі  та Галицька  6  працюючих, у обслуговуванні яких 1 автомобіль. За  2023 рік здійснили загалом  40 виїздів на  пожежі. На утримання пожежних команд було використано 1 679 200 грн, зокрема на заробітну плату з нарахуванням – 1 602 700 грн, на оплату комунальних послуг – 50 000 грн.

Продовжує діяти  «Поліцейська станція» та дільничний офіцер громади. Для безпеки дорожнього руху та запобігання злочинам і шахрайству,  в попередні роки в смт.Лосинівка було встановлено 6 камер відеоспостереження на обслуговування яких у 2023 році витрачено 12 000 грн. та на ремонт витрачено 15 000 грн.

В громаді дозволені до використання  16  укриттів для здобувачів освіти та цивільного населення громади, які щоквартально проходять перевірку відповідними службами і складаються акти оцінки стану їх готовності. З переліком  можна ознайомитись на сайті селищної ради.

Продовжують функціонувати  2 «Пункти незламності», де, в разі тривалого відключення електроенергії і низьких температур можна зігрітися, зарядити телефони.

Вивчається питання облаштування системи сповіщення мешканців громади про сигнали повітряної тривоги.

Питання техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій  розглядаються на засіданнях Комісії ТЕБ та НС. У 2023 році проведено  10_  таких засідань.

  Розпорядженнями селищного голови введено комендантську годину, яка зараз триває з 00.00 до 4 години ранку, а також продовжує діяти  обмеження на продаж алкогольних напоїв на території громади.

 

Транспортне забезпечення

У транспортному сполученні змін не відбулось. Громадський транспорт працює на основі договорів з приватними перевізниками. Охоплено 10 населених пунктів.  На колективні звернення мешканців сіл Сальне, Садове, Шняківка, Терешківка продовжується пошук перевізника на маршрут Ніжин-Терешківка, на жаль, поки що безрезультатно. 11 сіл громади не мають транспортного сполучення з центральною садибою. За інформацією Ніжинської РВА поки йде війна покращення марно очікувати.

 

Грантова діяльність та міжнародна співпраця

В напрямку місцевого економічного розвитку розпочато реалізацію проєкту «Облаштування місць торгівлі в селах Галиця, Світанок та селищі Лосинівка» за фінансової підтримки Програми ДОБРЕ. Сума проекту складає  1 198 500  грн.

Для підсилення матеріально-технічної бази підприємств з надання комунальних послуг, навчальних закладів та найпростіших укриттів завершилась реалізація  проєкту  від програми ДОБРЕ -закупівля обладнання та інструментів. Отримано столи кухонні, бойлер електричний, верстат для заточування ланцюгів, точильний верстат, переносний акумуляторний ліхтар, набір ручного інструменту, складну драбину, домкрат гідравлічний, набір інструментів, бензопили, подовжувачі на котушці, зварювальний апарат, шуруповерт акумуляторний, кутова шліфмашинка (болгарка), дриль-перфоратор, ручна циркулярна пила, електроплитки настільні, плити електричні з жарочною шафою, плити електричні ПЕ-6Ш, морозильні камери, холодильники з нижньою морозилкою, печі пароконвекційні, електрочайники, мікрохвильові печі, ноутбуки, багатофункціональні пристрої, мотопомпа для брудної води, компресор. Проект реалізовано на суму 1  475 600 грн.

  Завершено реалізацію проєкту «Придбання техніки для ямкового ремонту, експлуатаційного утримання та покращення стану доріг та узбіч доріг комунальної власності Лосинівської ТГ» на суму 2 405 000 грн,  передано техніку на баланс КП «Благоустрій», який займатиметься утриманням, обслуговуванням та ремонтом доріг.

З метою покращення надання адміністративних послуг населенню громади, забезпечення зв’язку старостатів громади з центральною садибою та органами виконавчої влади району, області  за фінансової підтримки Програми ДОБРЕ було оновлено наявну базу оргтехніки, придбано ноутбуки для старостатів на суму 371 200  грн.

  З метою покращення обслуговування об’єктів критичної інфраструктури, безперебійного забезпечення мешканців та мешканок населених пунктів громади питною водою та теплом, вчасного реагування на надзвичайні ситуації, за фінансової підтримки Програми ДОБРЕ забезпечено генераторами водозабірні свердловини, найпростіші укриття в закладах освіти та пункти обігріву на суму 1 404 200 грн.

  Розпочато реалізацію молодіжного проєкту «Стадіон  для всіх». Основною метою проєкту є облаштування стадіону у селищі Лосинівка, створення належних умов для занять фізкультурою, спортом та футболом для всіх мешканців громади. А також створення комфортних умов перебування на стадіоні для всіх вболівальників. Проєкт передбачає закупівлю секційної трибуни трьохрядної на 114 місць з пластиковими кріслами. Сума  проєкту складає 375 000 грн.

У вересні було  проведено захід згуртування  громади «Єдина громада  - єдина Україна», що відбувся в рамках проєкту «DOBRE. Голос громад - Чернігівщина», який впроваджує ГО «Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень» у межах Програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE). Присутні спробували домашні страви, що були своєрідною презентацією кожного старостинського округу, Лосинівського будинку культури, Лосинівського закладу загальної середньої освіти та Лосинівського закладу дошкільної освіти «Сонечко». «Твоя думка важлива» - біля такого надпису мешканці громади залишали побажання щодо розвитку свого рідного краю.

Протягом жовтня у Лосинівській громаді відбулося онлайн опитування та консультації у форматі світового кафе із активними мешканцями в межах Програми DOBRE для оцінки потреб з удосконалення послуг в умовах воєнного стану. Згідно отриманих результатів розпочато розробку другої пріоритетної послуги «Покращення медичної послуги в Лосинівській ТГ». Подано проектну заявку на погодження. Метою даної послуги є зниження захворюваності, інвалідності і смертності населення, підвищення тривалості та якості життя, покращення якості та ефективності надання первинної медичної допомоги, забезпечення соціальної справедливості і захисту прав громадян на охорону здоров'я, профілактику захворювань, покращення медикаментозного забезпечення пільгових категорій населення, поліпшення демографічної ситуації. Сума проекту становить 2 327 900 грн.  

Також працівники селищної ради  брали  участь  у  проєкті «Людський вимір:  Ефективне управління за допомогою даних та залучення громад», який впроваджується Міжнародною організацією з міграції (МОМ) за фінансування Міністерства закордонних справ, торгівлі та розвитку Канади. В межах співпраці  Лосинівська громада отримала 1 ноутбук та 8 планшетів із програмним забезпеченням.

Через відсутність директора призупинена робота «Агенції місцевого розвитку з коворкінг простором».

 

Гуманітарна допомога

          У  жовтні  2023 року Лосинівська  громада  отримала автомобіль Renault Master,  від  Індустріальної молочної компанії в особі Генерального директора ІМК, громадського діяча, президента асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Ліссітси Алекса Миколайовича. Саме  на цьому транспорті ми відвідали  земляків, котрі стоять на варті мирного українського неба.

        Народний депутат України Валерій Зуб разом зі своєю дружиною Інною Зуб, яка є директором БО «БФ Підтримую добрі справи»  передали ноутбук  для Перемозького інформаційно-дозвіллєвого простору.

          Від Міжнародної організації з міграції (МОМ) у рамках проєкту «Програма МОМ України з розповсюдження непродовольчих товарів та загальних поставок» м.Київ Центром надання соціальних  послуг Лосинівської селищної ради  для Гуртожитку «Турбота» було  отримано предмети повсякденного вжитку  на суму 30 700 грн.

 

В цьому звіті зазначено лише частину щоденних справ. Ми прагнули забезпечити нормальну життєдіяльність  громади в умовах воєнного стану. Я дякую Збройним Силам України, всім військовим формуванням за захист рідної землі. Дякую усім депутатам, виконавчим органам селищної ради, підприємцям, аграріям, активним мешканцям, які спонукають працювати більше та ефективніше, а також кожному, кому небайдужа доля Лосинівської громади. У 2024 році на нас з вами чекатимуть нові виклики, однак  обєднавшись, ми зможемо досягти більшого для стабільного розвитку нашої громади. Я завжди налаштований на плідну співпрацю та на діалог з усіма, хто бажає щось зробити корисне для громади, намагаючись максимально і в повному обсязі задовольнити потреби жителів, а головне – виправдати довіру людей.

Щиро дякую усім. Працюємо на результат. Йдемо вперед. Віримо в Перемогу.

Презентація до звіту

Селищний голова

  Анатолій СТРІЛЕЦЬ

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь